Oroszlányból indult: Sallói István

/Képrészlet: Sallói István 2010-ben – Forrás:wikipedia, Fotó:Pilgab/

Néhány alkalommal olyan Oroszlányon vagy a környéken született, ide származott, esetleg életének egy szakaszát itt töltő emberekkel foglalkozunk akik sokat tettek a városért (vagy tágabb környezetünkért), esetleg valami jelentőset alkottak itt:

A képen: Sallói István 2010-ben – Forrás:wikipedia, Fotó:Pilgab

Sallói István (Oroszlány, 1966. szeptember 26. –) válogatott labdarúgó, támadó középpályás, csatár

Pályafutása

Sallói István szülővárosában, Oroszlányban kezdte a pályafutását, ahol 1977-1981 között az OBSK utánpótláscsapataiban játszott.

1980-ban egy salgótarjáni kispályás utánpótlástornán, ahol gólkirály lett, figyelt fel rá a Videoton megfigyelője Csiszár Guszti bácsi. Az ő invitálására, 1981-ben már Székesfehérváron kezdte meg középiskolai tanulmányait és a Videotonban folytatta labdarúgói karrierjét.

Klubcsapatban

A Videoton utánpótlás korosztályaiban, a szamárlétrát végigjárva, 1986-ban mutatkozott be a Videoton első csapatában a Videoton-PMFC 2-0-s mérkőzésen. Bár tehetségét senki sem vitatta, mégsem sikerült stabilizálni a helyét a következő években, ezért a Videoton a katonaéveire a Győri ETO-ba adta kölcsön 1989 nyarán. A kölcsönszerződés lejártakor, 1991-ben tért vissza a Videotonba, ahol Burcsa Győző lett éppen az edző. Burcsa megtalálta Sallói számára az ideális szerepkört és amolyan ék mögötti, visszalépő csatárt játszatott vele. Sallói karrierje itt vett pozitív fordulatot, a csapat meghatározó játékosává, majd csapatkapitányává vált. Játékával kiemelkedett a mezőnyből és elkezdte ontani a gólokat is. Az 1992-93-as szezonban a Nemzeti Sport osztályzatai alapján az év játékosa lett és meghívót kapott a Magyar Válogatottba is, ahol 1992. április 29-én mutatkozott be az Ukrajna-Magyarország barátságos mérkőzésen. A meccset 3-1-re Magyarország nyerte és az első gólt, a debütáló Sallói szerezte.
1993 nyarán, a bajnok Honvéd szerezte meg a sok érdeklődő közül. A Honvédban súlyos izomsérüléssel bajlódott, de így is az Ő nevéhez fűződik a máig utolsó magyar gól az Old Traffordon, mivel a BEK-ben a Honvéd szépítő gólját éppen ő lőtte a Vörös Ördögök ellen (MU-Honvéd 2-1).

Egy év után az izraeli Beitar Jeruzsálemhez szerződött, ahol öt évig játszott. Izraelben teljesedett be igazán a karrierje, Stefan néven, a legelismertebb légiósok között tartották számon és mind a mai napig óriási elismerés övezi. 2001-ben az elmúlt évszázad második legjobb idegenlégiósának választották. A Beitarral kétszer nyert bajnokságot, egyszer Ligakupát. Csapatában mind az öt évben házi gólkirály lett. 1999-ben a Hercelyahoz igazolt, ahol még másfél évig futballozott, de a sorozatos sérülései miatt, 2000. decemberében befejezte a labdarúgó pályafutását, és rá egy hónappal már Magyarországon kezdte meg a sportvezetői karrierjét, 2001. januárjában a Nemzeti válogatott technikai igazgatója lett.

A válogatottban

1992 és 1995 között 13 alkalommal szerepelt a válogatottban és egy gólt szerzett. Háromszoros olimpiai válogatott (1989, 1 gól).

Díjai, eredményei, tevékenysége sportvezetőként, családja,… ITT:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sall%C3%B3i_Istv%C3%A1n_(labdar%C3%BAg%C3%B3,_1966)

/forrás:wikipedia/

1 Comment on "Oroszlányból indult: Sallói István"

  1. Czinder József | 2022.01.17. at 19:12 | Válasz

    Némi kis közöm talán abban láthatom – láthatnám – , hogy Isván mint serdülő labdarugó nálam kezdte a labdarugás ÁBC jét letenni , az oroszlányi bányász serdülő kettő csapatában ! Kis idő elteltével . észrevéve kiemelkedő teljesítrményét figyelembe véve , javasoltam a serdülő első csapatába való szerepeltetését ! Annak dacára hogy nálam alpszabályként szerepelt mindíg , hogy ” főiskolába – egyetemre érezségi hiányába ne kerüéjön senki – !!!De István ezt az
    ” elvemet felülírva ” elengedtem , az Ő kerierjét figyelembe véve „elendettem ” – magamtól a serdülő kettőből a serdülő egybe ! Kollégám Barla Szabó Csabához – ! – Majd onnét az ifjusági csapathoz került – Imre Mátyáshoz ! Onnét kerültki a ” lázokörömből ” – A tanolmányai során a Videoton csapatában folytattta a további sikeres pályafutásaiT !!!Ennyi volt , de ez mind igaz !!! További sok sikert a életedben – kis SALESZ !!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*