A Magyar Telekom gigabites hálózatot fejlesztett az Oroszlányi járásban is

/A kép illusztráció – Fotó:Pixabay/

A Magyar Telekom átadta korszerű, optikai távközlési hálózatát az Oroszlányi járásban.

A négy települést érintő fejlesztés gigabites sebességű internetet, széles TV-csatorna választékot, többképernyős filmkölcsönzési lehetőséget, HD kép- és hangminőséget, valamint az interaktív tévézést teszi lehetővé több mint 2500 háztartás és vállalkozás számára.

A vállalat a szélessávú vezetékes fejlesztéshez 66,02 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” elnevezésű pályázat során a Széchenyi 2020 program keretében.

Az újonnan bekapcsolt települések optikával lefedett részén a Telekom extra gyors internetet kínál, az itt élők akár a 2 Gbps sebességű[1] otthoni internetcsomagot is igénybe vehetik. Rengeteg TV-csatorna, HD kép- és hangminőség, valamint több képernyőn is hozzáférhető filmkölcsönzés vált elérhetővé az új hálózaton, továbbá itt is használható ezentúl az interaktív tévézés számos már meglévő funkciója, mint például a megállítható és visszatekerhető élő adás, a programozható és egy gombnyomással rögzíthető műsorok, a digitális műsorújság, a MoziKlub és a Videotéka, vagy a tévé képernyőjén elérhető, változatos online alkalmazások. A szélessávú internet kínálta előnyökből a helyi vállalkozások is profitálnak, hiszen gyorsabbá, rugalmasabbá válik működésük, javul a versenyképességük.

Az Oroszlányi járásban az új optikai hálózat az alábbi településeken érhető el (a település egészén vagy annak részein): Dad, Oroszlány, Kömlőd, Szákszend.

Köszönhetően az elmúlt évek intenzív hálózatfejlesztésének, a Telekom optikai és kábelhálózata ma már összesen 2,3 millió gigabites sebességű elérést kínál, vagyis a magyarországi otthonok és vállalkozások több mint 40%-a számára már elérhető a gigabites sávszélesség. Az optikai hálózat nyújtotta előnyök nemcsak a városokban élők számára elérhetők, hanem 750 olyan településen is, ahol a lakosok száma 5000 fő alatti, sőt ezek közül 350 pedig 1000 lakos alatti kistelepülés. A Magyar Telekom célja hosszabb távon, hogy az ország teljes területén mindenhol gigabites elérést tudjon biztosítani. Ezért a következő években nagy hangsúlyt fektet az optikai lefedettség további növelésére, fokozatosan kiváltva ezzel a rézhálózatokat.

[1] A NET 2000/1000 díjcsomag esetében a kínált letöltési/feltöltési sebesség 2000/1000 Mbps. A garantált letöltési/feltöltési sebesség 300/50 Mbps. A maximális letöltési sebesség több eszköz egyidejű használatával érhető el.

 

A Magyar Telekom sajtóközleménye

Be the first to comment on "A Magyar Telekom gigabites hálózatot fejlesztett az Oroszlányi járásban is"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*