Új kiállítás nyílt a Művelődési Központban

„Raffai Éva (Szedlák Jánosné) helyi amatőr alkotó „Képeket látok” című kiállítás megnyitójára került sor péntek délután az oroszlányi művelődési központban.

A megjelenteket Körtvélyfáy Zoltán művelődésszervező köszöntötte, majd Lazók Zoltán polgármester a következő gondolatokkal nyitotta meg a tárlatot:

„Engem ért ma az a megtiszteltetés, hogy megnyissam ezt a remek kiállítását. Azért is kitüntető számomra a felkérés, mert ez az alkotó első önálló, egyben bemutatkozó tárlata. Előrebocsátom, hogy nem vagyok sem művészettörténész, sem képzőművész, de mint festménykedvelő és gyűjtő örömmel teszek eleget a felkérésnek.

Én az alkotó személyiségéről, alkotásairól szeretnék beszélni Önöknek.

Éva Tatabányán született, 1964 óta él Oroszlányban. 1973-ban – Zámbó Kornél tanítványaként – kezdett igazából foglalkozni a rajzolással és a festészettel. Aztán hosszú szünet következett, 1980 és 2015 között nem vette kezébe a ceruzát és az ecsetet. Öt éve azonban lelkes amatőrként ismét szorgalmasan készíti szebbnél-szebb alkotásait. Különböző technikával készített kompozíciói között grafit, színes ceruza, tus, akril és akvarell képeket láthatunk.

Mikor megkérdeztem Évától, hogy mik a kedvenc témái, mi fogja meg igazán, sokat sejtetően így válaszolt: Keresem az utam…

Az itt kiállított közel 50 kép is erről tanúskodik. Megcsodálhatjuk az emberekről, városokról, virágokról készült műveit, a klasszikus csendéleteket, és nem utolsó sorban a természet közeli dolgok ábrázolásait. Személyisége, sokszínűsége, türelme, egyedi alkotásai lenyűgözően mély nyomokat hagynak a művészet iránt érdeklődőkben.

A festészetet talán úgy tudnám értelmezni, amely színvilágában, ecsetvonásaiban, kifejező erejében olyan érzéseket és érzeteket képes közvetíteni a néző felé, amelyet szavakkal nem tudunk elmondani.A szemet gyönyörködtetni, s a szemet elvarázsolni nehéz feladat, hiszen sok inger éri a hétköznapokban is, ellenben egy új világot tárni elé és megmagyarázhatatlanul lekötni a figyelmét óriási kihívás, amelyre a festészet egyedüli módon képes.

Talán saját koromból kiindulva is könnyedén kijelenthetem, hogy az idő múlásával, nem a megszerzett tudásra vagyunk büszkék, hanem a világ még általunk fel nem fedezett oldalára vagyunk mérhetetlenül kíváncsiak. Éva festészetében számomra az a megkapó és felfoghatatlanul egyedi, ahogy a természetet és a valóságot egyszerre tudja képeiben megmutatni.

A mai világban nem egyszerű dolog művészeti tevékenységet folytatni. Elég zárt közeg ez, nem lehet csak úgy bekerülni, járni kell az önmegvalósítás rögös útját. Éva munkássága, alkotókedve e tekintetben példaértékű lehet mindenki számára.

Köszönet jár az oroszlányi művelődési háznak, hogy lehetőséget biztosított arra, hogy a kiváló helyi alkotó megmutassa hol tart, merre halad” – fogalmazott a városvezető.

A kiállítás november 25-ig tekinthető meg.”

 

Forrás és fotó:oroszlany.hu

Be the first to comment on "Új kiállítás nyílt a Művelődési Központban"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*