Vérüket adták, hogy segítsenek

/A kép illusztráció/

„66-an jelentkeztek hétfőn a Magyar Vöröskereszt által szervezett hagyományos őszi véradásra az oroszlányi művelődési központ aulájába.

A járványügyi szabályok betartása mellett – kézfertőtlenítés, hőmérőzés, kötelező maszkhasználat – zökkenőmentesen zajlott a véradás.

Országos tapasztalat, hogy tavasszal, a koronavírus járvány első hulláma idején jóval többen jelentkeztek véradónak, mint a második hullámban.

Ez betudható a megnövekedett fertőzöttek számának, valamint a karanténba került kontaktszemélyeknek.

Pedig a vérre nagy szükség van, hiszen nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér mesterségesen nem előállítható, semmi mással, csak véradással pótolható.

A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradó kellene.

Zigó Jana, a Komárom-Esztergom Megyei Vöröskereszt koordinátora köszönetét fejezte ki a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárnak, hogy idén már harmadik alkalommal biztosítottak helyszínt az életeket mentő véradásnak.”

 

Forrás:oroszlany.hu

Be the first to comment on "Vérüket adták, hogy segítsenek"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*