Kiállítással ünnepelték a 25. évfordulót

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete Közösségi oldalán számolt be megalakulásának 25. évfordulójáról, az ebből az alkalomból rendezett kiállításról. Ezt idézzük:

„Számos érdeklődő vett részt pénteken délután a művelődési házban megnyíló tárlatunkon.

Civil szervezetünk tagjai mellett a város elöljárói, vidéki és határon túli vendégek is tiszteletüket tették az eseményen. Kapcsolatainknak köszönhetően Budapestről, Komáromból, Bécsből, valamint a felvidéki Ipolybalogról, Izsáról, Léváról, Ógyalláról, és a testvérvárosból, Vágsellyéről is érkeztek prominens személyek.

Elsőként Nagy Csaba elnök köszöntötte a megjelenteket, majd beszédében – alapító tagként – visszaemlékezett az 1995. augusztus 17-én történt megalakulásra. 13 fővel döntöttek úgy, hogy létrehozzák a városi szervezetet Oroszlányban, amely mára több mint 120 tagot számlál soraiban.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség országos elnöke példaértékűnek nevezte azt a munkát, amelyet az oroszlányi szervezet folytat immáron negyed évszázada történelmi múltunk megismertetésében, ünnepségek szervezésében, emlékművek állításában és felújításában, a Kárpát-medencei magyarság szolgálatában.

Lazók Zoltán polgármester a következő gondolatokkal nyitotta meg a tárlatot: „Rákóczihoz és seregéhez hasonlóan ma is nagy szükség van olyan személyekre és egyesületekre, akik a nemzetet összefogják, akik kiemelt figyelmet fordítanak a külhoni magyarságra, nemcsak a szavak szintjén, hanem kézzelfogható segítségnyújtásban is. Polgármesterként büszke vagyok arra, hogy városunkban immáron 25 éve aktívan tevékenykedik egy ilyen szervezet, melynek magam is tagja vagyok, több mint tíz esztendeje” – mondta városvezető, majd így folytatta:

„A kiállításra érkezők egy rendhagyó történelemórába csöppennek. A nagyságos fejedelem életét, a Rákóczi-szabadságharcot és a kuruc korszakot végig kísérő képeken túl az oroszlányi szervezet gazdag tárgyi gyűjteményét is megcsodálhatják. Rengeteg könyv, kiadvány, írásos emléklap, oklevél, plakát, szebbnél-szebb meghívók, érmék, plakettek színesítik a tárlatot.

Különálló rész mutatja be a Don-menti csatákból hazatért két honvéd emléktárgyait, és franciaországi kapcsolatuknak köszönhetően a Yerres-i Rákóczi ünnepségekről származó emlékeket. Ha valaki a közösség szolgálatát tartja hivatásának, annak végig ki kell tartania amellett. Ez a mentalitás és gondolkodásmód követendő példa minden magyar ember számára. A helyi Rákóczi Szövetség alapítóelnöke, néhai Nagy Elemér Attila munkásságával nagyon magasra tette a mércét. Azt mondják a bölcsek, a csúcsra felérni könnyebb, mint ott huzamosabb ideig megmaradni.

Nagy Csaba vezetésével a mi Rákóczi szervezetünk ezt a teóriát megcáfolta. Nem túlzás kijelenteni azt, hogy hosszú évek óta meghatározó szerepet töltenek be Oroszlány társadalmi és kulturális életében. A Doni-megemlékezés, a Magyar Hősök Napja, a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja, a majki Rákóczi Napok, az Aradi Vértanúk napja, a november 4-i megemlékezések, nemzetközi történelmi vetélkedők, a Madár-hegyi katonai sírkert gondozása, csak néhány a sok közül. Nem beszélve a kiemelkedő határon túli kapcsolatrendszerükről, mely úgy gondolom, igazi példája a nemzeti összetartozásnak. Köszönetemet és elismerésemet fejezem ki a Szövetség minden egykori és jelenlegi tagjának, támogatójának az elmúlt 25 évben kifejtett tevékenységükért!”

A kiállítás megtekintése után a Rákóczi szobor koszorúzására került sor, majd a záró fogadáson meglepetésként egy hatalmas születésnapi torta is átadásra került.”

Forrás: Facebook/Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete

Be the first to comment on "Kiállítással ünnepelték a 25. évfordulót"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*