Így telt a negyedik Bányásznap Oroszlányon… – anno

(szórakoznak az oroszlányi bányászok)

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó Oroszlányról több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Egészen pontosan a Komárommegyei Dolgozók Lapja 1954. szeptember 8-i számában:

“Már kora reggel vidám zeneszó hangzott az oroszlányi utcákon. Zenés ébresztővel kedveskedtek a telep lakóinak. Pedig ébresztőre nem nagy szükség volt. Oroszlány város apraja, nagyja a szokottnál korábban talpon volt. Készülődtek. Mindenki igyekezett, hogy idejében ott legyen a gyülekező helyen, hogy aztán részt vegyenek a felvonuláson és az azt követő ünnepségen.
Először egy csapat úttörő indult el a tér felé. Őket az aknák dolgozói követték. A himnusz elhangzása után Seregi János, a megyei pártbizottság titkára, megtartotta ünnepi beszédét.
— Amióta pártunk javaslatára kormányunk szeptember első vasárnapját az 1919. szeptember 6-i véres tatabányai csendőrtűz emlékére, bányásznappá nyilvánította, azóta ez a nap bányászaink számára, de az ország dolgozói számára is ünnepnap. Erre a napra szorgos munkával készültek a bányászok. Jók között is legjobbak voltak a XVIII-as akna és a külfejtés dolgozóinak eredményei. Az oroszlányi bányászok egy éve, hogy hónapról hónapra teljesítik tervüket. Oroszlányon 260 bányászt tüntettek ki sztahanovista jelvénnyel, 46 bányász pedig különböző kormánykitüntetést kapott.
Seregi elvtárs beszéli arról, hogy a felszabadulás óta Oroszlány lakossága ezerötvenegy többnyire kétszobás, fürdőszobás lakást kapott. Az eredmények mellett Seregi elvtárs beszélt a múlt szenvedéseiről és arról, hogy a bányászok megváltozott életét ezután is becsületes, jó munkával kell biztosítani.
Ezt követően kiosztották a kormánykitüntetéseket, majd az internacionálé hangjaival befejeződött az ünnepi gyűlés.

A gyűlés után nem mentek haza az oroszlányi bányászok. Az ünnepség színhelyén felállított kiskereskedelmi vállalatok pavillonjaiban vásároltak. Rigó Ferenc vértessomlói lakos 2500 forint hűségjutalmat kapott. Ruhát vett a pénzből. Az egyik pavillon előtt Büki Mária vitatkozott édesanyjával.— Én a kéket szeretném.— Én meg a barnát — végül mind a két ruhát megvásárolták.

Novák János és felesége pedig gyönyörű szőnyegeket vásároltak leányuknak, aki nemsokára férjhez megy. A motorok és a kerékpárok különösen gyorsan elkeltek, öt motort és 20 darab kerékpárt adtak el a bolt dolgozói pillanatok alatt. Zippenlénig József külfejtési dolgozó 2700 forintot kapott hűsége jutalmaként. Felesége egyelőre csak egy rezsót vásárolt, a többi pénzt Pesten költik el.

Délután színvonalas kultúrműsor és sportműsorok szórakoztatták a dolgozókat. A késő esti órákig tartó táncmulatsággal befejeződött Oroszlányon a negyedik bányásznap.”
forrás: library.hungaricana.hu

Be the first to comment on "Így telt a negyedik Bányásznap Oroszlányon… – anno"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*