Polgármesteri tájékoztató

Lazók Zoltánnak, Oroszlány város  polgármesterének tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos enyhítésekről, korlátozásokról, érvényben lévő szabályokról, hasznos információkról:

„Újra megnyithattuk a hajléktalanszállót, változik a piac nyitva tartása, a héten még biztos nem nyitnak meg a játszóterek, hatályba lépett az új szociális rendelet. Május 4-től enyhítések tehetők a védekezésben, összegyűjtöttük, ezen a héten nálunk mire lehet számítani.

 • Országosan, így Oroszlányban is kötelező a maszk, illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas textil használata a kormányzati rendelkezésben megjelölt helyeken (üzletek, közösségi közlekedés), valamint a városi piacon. A közterületeken pedig ajánlom a maszkhasználatot.
 • Kérem figyeljenek arra, hogy a szociális érintkezés során legalább 1,5 méter védőtávolság továbbra is minden esetben tartsák meg!
 • Szerdán még marad a piacon az eddigi látogatási rend, május 16. szombattól azonban a lakossági igények alapján módosítottunk a nyitva tartáson: a piac 6 és 12 óra között látogatható, 6.30 és 8 óra között kizárólag a 65 év felettiek vásárolhatnak. A maszk használata továbbra is kötelező.
 • A sportpályák, játszóterek megnyitására ezen a héten még biztosan nem kerül sor. A döntések meghozatalához az egészségvédelem és a biztonsági kockázatok mellett vizsgálni kellett azt is, hogy az egyes lépések milyen anyagi vonzattal járhatnak. Az önkormányzat anyagi forrásai ugyanis jelenleg elsősorban a védekezésre, és a vírushelyzet miatt nehéz helyzetbe kerültek támogatására fordítódnak. Az eheti tapasztalatok után újra áttekintjük a városi helyzetet és döntünk a május 18-i enyhítésekről.
  • A legnagyobb költséggel és leghosszabb előkészítéssel elindítható strand az idei nyáron zárva tart.
  • A fedett önkormányzati létesítményekben nem biztosíthatók a vírus terjedésének megakadályozásához szükséges feltételek, így azok határozatlan ideig továbbra sem nyithatók meg.
  • A szabadtéri sportlétesítményekkel (streetball pálya, labdarúgó pályák, Gárdonyi Sportcentrum szabadtéri része) kapcsolatosan a sport szakszövetségek álláspontjait, javaslatait is áttekintettük, s megbeszélést folytatunk a helyi sportegyesületek vezetőivel. Mindezek alapján az érintett sportlétesítmények egy része esetében egyedi, a helyszín adottságait is külön figyelembe vevő szabályok mellett elképzelhető azok részleges, korlátozott időtartamban történő megnyitása kifejezetten edzés céljára, de kizárólag szervezett, sportegyesületi keretek között egyesületi, edzői személyes jelenlét és felügyelet mellett.
 • Az Oroszlány-Kecskéd-Környe-Tatabánya kerékpárút oroszlányi szakasza, és a város közigazgatási határain belül található kedvelt kirándulóhelyek a továbbiakban mindaddig szabadon használhatók és látogathatók, amíg ezt a vírushelyzet és a magasabb rendű jogszabályok lehetővé teszik.
 • Hamarosan megnyitjuk a játszótereket, a higiéniai szabályok szigorú betartásával, az ajánlott távolságtartás mellett lehet használni az eszközöket, hiszen most hatványozottan fontos lesz a szülői felelősségvállalás!
 • A járványügyi helyzetre tekintettel a május 25-26-27-re Oroszlányban tervezett lomtalanítást az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Nonprofit Zrt. határozatlan időre elhalasztja. A lomtalanítás pótlásának időpontjáról a cég a későbbiekben tájékoztatni fogja a lakosságot.
 • A Polgármesteri Hivatal ügyintézése esetében a május 11.-ével kezdődő héten is marad az eddigi szabályozás, melyről a városi honlapon tájékozódhatnak. Továbbra is kérjük, hogy elsősorban telefonon és e-mailben érdeklődjenek és intézzék ügyeiket.
 • Az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények továbbra is zárva tartanak. Az ezt követő időszakról a későbbiekben döntünk, és adunk tájékoztatást.
 • Május 4-e hétfőtől a Volánbusz minden helyi és helyközi járatán kötelező a maszk viselése, vagy a száj és az orr eltakarása.
 • Négy egyetem orvostudományi karának összefogásával reprezentatív tesztelés kezdődött, amelynek célja annak feltérképezése, hogy az ország lakosságának hány százaléka esett át már a fertőzésen, így mutatják ki az antitesteket is. Az Önkormányzat arról kapott tájékoztatást, hogy a statisztikai mintába 44 oroszlányi személyt vontak be. Önkormányzatunk az Oroszlányi Szakorvosi- és Ápolási Intézet vérvételi helységét biztosítja ehhez. A 44 érintettből a hétfő-keddi tesztnapon 30 fő jelent meg és végezték el rajtuk a tesztelést.
 • Megtörtént a városi tesztelések első szakasza, mely keretében 300 fő, egészségügyi dolgozók (orvosok, a szakrendelő és az ügyelet munkatársai, mentősök, a Szociális Szolgálat dolgozóin, valamint az Ápolási Otthon, a Családok Átmeneti Otthonának lakóin végezték el a vizsgálatokat, amelyek során minden rendben zajlott.
 • Visszaköltözhettek a Hajléktalan Szálló lakói az épületükbe, miután a 2 hét karantén véget ért számukra. Minden érintettnél 2 negatív teszt bizonyította, hogy nem voltak fertőzöttek. A szállót a honvédség a visszaköltözés előtt fertőtlenítette.
 • 6 hajléktalan még a tatabányai Szent Borbála Kórházban tartózkodik, ők a szabályok értelmében szintén hatósági karanténba kerülnek, amint elhagyják a kórházat. Az ő elhelyezésük – a hétfő-keddi fertőtlenítést követően – szintén a Kollégiumban történik majd, lévén, hogy a kerekesszékeseknek itt tudjuk a megfelelő körülményeket biztosítani.
 • Az Önkormányzat továbbra is biztosítja a napközbeni felügyeletet az azt igénylő bölcsődéseknek és óvodásoknak. Május 11-étől, hétfőtől a Brunszvik Óvoda mellett megnyitott a Táncsics Óvoda is. A férőhelyek száma korlátozott, az ügyeletet kiscsoportos, a kormányrendelet szerint maximum 5 fős csoportokban kell megszervezni ezért az óvoda vezetése kéri a szülőket, hogy csak alapos indok esetén vigyék gyermekeiket az óvodába. Május 18-tól kizárólag a dolgozó szülők gyermekeit tudják fogadni Minden igénylő szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a gyermek és a vele egy háztartásban élő személyek egészségesek, továbbá arról, hogy a szülők munkaviszonyban állnak, és erről munkáltatói igazolást is küldeniük kell (mindkét szülőtől!). A munkáltatói igazolásokat a héten járó gyermekek szülei péntekig küldjék az aprokak@ovilap.hu emailcímre, vagy adják le a gyermek érkezésekor az óvodában. A hétfőtől óvodát kezdő gyermekek csak munkáltatói igazolás bemutatása után mehetnek az intézménybe. (Az e-mail-nek minimálisan tartalmaznia kell a munkáltatói igazolást pdf-, vagy jpg formátumban (aláírva, lepecsételve), valamint a gyermek nevét és csoportját.)
 • Amikor az igénylők száma meghaladja az elhelyezhető gyermekek számát, nem tudunk fogadni további jelentkezéseket.
 • A bölcsőde is a már megszokott ügyeleti nyitva tartással üzemel. A május 11-i, hétfői adatok alapján az intézménybe 30 kisgyermeket jelentettek, számukra szintén 5 fős csoportokban biztosítják az ellátást.
 • Május 18-tól lehetőség van arra, hogy a korábbi nagyon szűk résztvevői kört (ifjú pár + 2 tanú) a házasságkötések esetében 40 főre bővítsük. A maszk viselése azonban továbbra is kötelező az eseményen.
 • Szeretném hangsúlyozni, hogy továbbra is a legfontosabb, hogy megvédjük a legveszélyeztetettebb korosztályt! Ezért továbbra is fenntartjuk a város által működtetett telefonos ügyfélszolgálatot. Kérem a 70 év feletti lakosokat, amennyiben igénybe kívánják venni az önkormányzat segítségét, az alábbi telefonszámok valamelyikén jelezzék 8 és 16 óra között: 06-20/348-6672 vagy 06-20/369-1791
 • Az önkormányzat kötelező feladatellátásként gondoskodik az idős, 70 év feletti állampolgárok és a hatósági karanténban élők ellátásáról, amennyiben erre igényt tartanak. Az ellátást az önkormányzat és intézményeinek dolgozói, valamint önkéntesek végzik. Az Önkormányzat által koordinált önkéntesek száma jelenleg 20 fő, ők jellemzően bevásárolnak az ellátottaknak, továbbá kiváltják a gyógyszereiket, postára mennek helyettük.
 • Az önkéntesek továbbra is folytatják a maszkok osztását. Ezen a héten szerdán és szombaton mintegy 1000 db mosható textilmaszkot osztanak szét a város legforgalmasabb pontjain. A maszkokat csomagolva osztják és mindegyik mellé egy rövid tájékoztatót is adnak, hogyan kell a maszkokat hatékonyan fertőtleníteni.
 • A humán vírus tömeges terjedése gazdasági nehézségeket okozott a városunkban élők esetében is. Megnövekedett a vállalkozási és munkaviszonyban lévők azon száma, akik kényszer szüneteltetik vállalkozásukat, működésüket, vagy akik nem önhibából veszítik el munkájukat. A jövedelmek jelentős csökkenése, megszűnése nagy terhet jelentenek a családok életében. Önkormányzatunk lehetőségeihez mérten törekszik segítséget nyújtani minden olyan rászoruló személynek, akinek a kialakult helyzet miatt a megélhetése nem biztosított. Ennek érdekében Oroszlány Város Önkormányzata rendkívüli támogatást nyújt annak a személynek, aki 2020. március 11. napját követően létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került. A támogatás igénylésének feltételeit és menetét a városi honlapon olvashatják:https://oroszlany.hu/media/hirek/2020/05/06/rendkivuli-tamogatas
 • Az igényléshez szükséges nyomtatványt a fenti linkről tölthetik le, de megtalálható a Polgármesteri Hivatal Információs Szolgálatánál is. Telefonon a Hivatal Humán, Szociális és Igazgatási Osztálya ad tájékoztatást a 34/361-444-es telefonszámon.
 • A rászorultaknak továbbra is lehetőségük van a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott lakásfenntartási támogatás igénybevételére.
 • Az Oroszlányi Járási Hivatal információja alapján a május 11-én 738 álláskeresőt tartottak nyilván a városban. Az elmúlt 1 hétben 41 új munkakereső regisztrált, 53-an pedig új munkahelyen helyezkedtek el.
 • A koronavirus.gov.hu oldal hivatalos tájékoztatása alapján Komárom-Esztergom megyében az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 174 fő, nekik szeretnék ezúton is jobbulást kívánni!
 • Városunkban a hétfői napon 36 fő volt karanténban, akik közül tudomásunk szerint 6 fő fertőzött. Az előző héthez képest a jelentős csökkenés a karanténosok számában a hajléktalan szálló karanténjának feloldása miatt tapasztalható.
 • A koronavírus elterjedésének megelőzése érdekében tett városi intézkedések nagy terheket rónak az Önkormányzatra, eddig 64 millió Forintot költöttünk a védekezésre. A lakosság is hozzájárult ehhez az összeghez, eddig 960.000 Ft adomány érkezett. Az adományozóknak az Önkormányzat levélben is megköszöni a segítséget.
 • A magánúton felajánlott pénzügyi támogatásokat utalással tudják biztosítani Oroszlány Város Önkormányzata forint számlaszámára: 12028003–00254374–00100004. A közlemény rovatba kérjük írják be „koronavírus elleni védekezés”. Az eddig átutalt támogatásokat tisztelettel köszönjük, a teljes összeget a védekezésre fordítjuk.
 • A múlt héten megkezdődtek az érettségik, a gimnáziumban 77, a szakközépiskolában 8 diák írták meg az írásbeli érettségiket. A vizsgák lebonyolítását szigorú fertőtlenítés előzte meg. A vizsgázók is a vizsgáztatók számára is biztosítottunk minden olyan védőeszközt, amelyet az iskolavezetők igényeltek. Köszönöm a tanárok-diákok-szülők segítő közreműködését!
 • Hétfőtől ugyan részben újraindult a normál egészségügyi ellátás, de egyelőre senki ne számítson a járvány előtti helyzetre: minden szakember azt javasolja, hogy a páciensek előbb telefonon érdeklődjenek. Az orvosok továbbra is csak az igazán indokolt eseteket tudják személyesen megvizsgálni. A rendelkezések értelmében május 4-től már nemcsak a sürgős, azonnali ellátást igénylő beavatkozások elvégzése engedélyezett, hanem szigorú higiénés szabályok betartása mellett újraindulhatott a háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátás, a védőnői ellátás, a fogászati alapellátás, a járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat is. Az új rendelkezések értelmében a betegnek mindenhol telefonon kell időpontot kérnie. A telefonos kikérdezésen kiderül, szükség van-e egyáltalán arra, hogy orvos lássa a beteget, vagy megoldható a probléma gyógyszerfelírással, távkonzultációval. Ha a beteg orvos elé kerül, előtte meg kell mérni a testhőmérsékletét. Az is fontos előírás, hogy a betegeknek a váróban 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól, és óránként maximum 4 beteg vizsgálata engedélyezett.

Szép hetet kívánok, vigyázzunk egymásra!

Lazók Zoltán
polgármester”

Forrás:oroszlany.hu

Be the first to comment on "Polgármesteri tájékoztató"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*