A város régmúltjából: “Nagy külszíni széntelepet találtak Oroszlányon…” – Folytatás

(a kép illusztráció)

Bizonyára érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó, Oroszlányról több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Egészen pontosan a Komárommegyei Dolgozók Lapja 1953. április 1-i számában. Folytatjuk a korábbi írást:

Az első részt ugyanebben a rovatban (“Abszolút Oroszlány” – “Hagyomány”)  találja!

Folytatás:

“E hónap elején megindult a nagyarányú kutatómunka. Fúrógépeket, tornyokat állítottak fel, hogy felkutassák az erdő eddig rejtve maradt kincsét: a szenet. Ma már tizenöt fúrótorony és gép végzi munkáját.

A dolgozók megfogadták, hogy felszabadulásunk ünnepére a havi előirányzatukat túlteljesítik és foltozott ütemben kutatják fel a szénvagyont. Szűcs János fúrómester március 26-án befejezte tervelőirányzatát.
Már a hatodik helyen végzi a fúrást. Először 8 méter mélységben talált szenet, legutóbb 26 méter mélységben. A legvastagabb szénréteg, amire fúrták, hat méter. Müller János fúrómester gépe 15 méter mélységben jelezte a szenet. Horváth Sándor fúrómester 130 méter mélységben fúrt rá a szénre.
Fehér mészcsík jelzi az erdőben; hogy meddig terjed a külszíni fejtésre alkalmas terület. A mészcsíkon kívüleső területet már csak aknamélyítéssel lehet feltárni. Itt jog megnyílni a XXI-es akna. A számítások alapján a márciusban feltárt külszíni fejtésre alkalmas szénvagyont 100 ezer vagonra becsülik.
Az oroszlányi XVI-os akna dolgozói is belekapcsolódtak a kutatómunkába. Próbaaknákat mélyítenek le, hogy megállapítsák a szén minőségét és dőlésének irányát. Tölcsér Péter sztahanovista vájár brigádja vállalta, hogy április 4-ig egy kutatóaknát készen átadnak és egyet pedig szénre mélyítenek, lelkes munkájuk nyomán már két kutatóakna elkészült.
Oroszlánybánya mögött húzódó nagy földterületen a mélyfúró vállalat dolgozóinak kutatómunkája nyomán, rövidesen megindul a szén kitermelése. Új szénteleppel gazdagodott hazánk, gazdagodott Tatabánya. A kutatómunka tovább folyik és április negyedikéig tovább növelik a feltárt szénvagyont.”

Be the first to comment on "A város régmúltjából: “Nagy külszíni széntelepet találtak Oroszlányon…” – Folytatás"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*