A város régmúltjából: “Nagy külszíni széntelepet találtak Oroszlányon…”

(a kép illusztráció)

Bizonyára érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó, Oroszlányról több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Egészen pontosan a Komárommegyei Dolgozók Lapja 1953. április 1-i számában.

“Az Oroszlánybánya fölött elterülő bokodi-pusztavámi erdőben éjjel-nappal egyenletes gépzúgás remegteti a levegőt. Fúrótornyok feketéllenek a rügyező fák között.

A Tatabányai Mélyfúró Vállalat dolgozói végzik itt kutatómunkájukat. A tizenkilences és a huszas aknamező feltárása után, most a huszonegyes aknamezőt kutatják.Még februárban történt, egy éjszakai műszakban. Hideg volt, A dolgozók egy-egy percre behúzódtak a fúrótorony parányi szobájába, hogy megmelegitsék kezüket, aztán tovább végezzék munkájukat. A hideg szél végigsöpört a fák között.

A sötétben kettőzött éberséggel kell végezni a fúrást, nehogy a legkisebb talajváltozás is elkerülje figyelmüket.
Duma János furómester a gyenge világításnál állandóan a fúrógép kifolyása alá állított szitát figyelte. A fúrást öblítéssel végzik. A víz homokot, vagy agyagot hoz fel aszerint hogy milyen talajon megy keresztül a fúró. Kostyán Ferenc fúrómunkás méterenként vett földmintát a szitából utána a szitát visszahelyezte a kifolyás alá. Alig hat métert fúrlak le, amikor meglepetten nézte a szitában gyűlő fekete szemcséket.
— Hiszen ez szénpor — kiáltott fel Kostyán.
Duma János felvette a szitát és a lámpa alá tartotta. Semmi kétség, Szénpor ülepedett te a szita aljára.
— Mennyit mentél szénben?
— Húsz centit — olvasta le a mérőről Kostyán.
Az üzemnél másnap jelentették, de nem akarták elhinni, hogy ilyen közel a föld színéhez szénre bukkantak. Sólyom Ferenc főgeológus elrendelte, hogy a szénlelőhelytől félméterrel távolabb ismételjék meg a fúrást.

Újra fúrtak, újra szénre bukkantak. Most már keresztül mentek a több, mint két méteres szénrétegen. A fúrótorony dolgozói boldog izgalommal várták az eredményt. Új, hatalmasnak ígérkező szénréteget kutattak fel…”

Folytatjuk!

Be the first to comment on "A város régmúltjából: “Nagy külszíni széntelepet találtak Oroszlányon…”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*