Idén is Oroszlányra látogatott a Virágos Magyarország zsűrije

Az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. honlapján újságolta, hogy a Virágos Magyarország település szépítő verseny zsűri bizottsága járt Oroszlányban.

Ezt írták a látogatásról:

„Oroszlány városa immáron másodszor látta vendégül a Virágos Magyarország település szépítő verseny zsűri bizottságát, akik a tavalyi év mintájára július elején érkeztek a városi közterületek szemrevételezésére. Míg tavaly kizárólag tematikus pályázatot nyújtott be a város, addig idén – a tavalyi zsűri javaslatára – már településként is és Virágzó Közösség tematikus témában is részt vesz a megmérettetésben Oroszlány.

A bizottság látogatása a Polgármesteri Hivatalban vette kezdetét, ahol Rajnai Gábor alpolgármester úr és Németh Gábor az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. vezérigazgatója fogadta a zsűri tagjait és rövid bemutatót tartottak Oroszlány városának zöldfelületein zajló munkálatokról, a köztisztaságért tett erőfeszítésekről és a település városképét érintő fejlesztési programokról.

A tájékoztatóban külön kiemelték, hogy Oroszlány fenntartható és a vízkészletek megóvását célzó módszerekben gondolkodik hosszú távon, ezért tisztított szennyvizet használ a közterületek locsolására és több esőkertet is telepített múlt ősszel a városi szilárd burkolatok terheinek csökkentése és a csapadék helyben tartása céljából.

A Virágos Magyarország verseny nem csak a virágokról szól, a zsűri mindig vizsgálja az adott település köztisztaságát, az utcabútorokat, szemétgyűjtő edényeket és buszmegállókat, továbbá a zöldfelületeinek minőségét, fenntarthatóságát, környezettudatos módszereit, valamint a civil szervezetek, intézmények és vállalkozások részvételét a városkép formálásában, szépítésében.

Ezért nagy örömmel fogadták a helyi közösségek közterületek fenntartásában végzett hasznos munkájáról szóló tájékoztatót, majd meg is tekintették ezen szervezetek és az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt együttműködésével az idén tavasszal a Haraszthegyen, a falusi Rózsaligetben és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola előtt, újonnan telepített rózsa ágyásokat.

A szemlebizottság tagjai továbbá megtekintették a város Fő terét, a Cultplay játszóteret, mindhárom esőkertet, és a „településkapunál” található kerékpárút eleji, a bicósokat köszöntő ültetéseket. Ez utóbbi különösképp elvarázsolta őket.

Kritikus szemmel vizsgálták a közterületek tisztaságát, a magánterületek, a körforgalmak, valamint a Rákóczi út virágosítását, a lakóövezeti zöldfelületek állapotát, továbbá felkeresték az Oroszlányi Bányászati Múzeumot is, ami nem meglepő módon szintén magával ragadta őket.

A városbejárás során az is elhangzott, hogy Oroszlány megközelítőleg 11.000 egyedet számláló faállománnyal rendelkezik, amelynek gondozása, a csemeték locsolása, a középkorú fák gallyazása, a lomb folyamatos gyűjtése, illetve az idősebb fák vissza-, adott esetben kivágása meglehetősen erőt próbáló feladat.

A zsűri tagjai – méltán – hatalmas kincsnek és értéknek titulálták ezt a jelentős faállományt és meglepődve tapasztalták, hogy a város – más, hasonló méretű településekhez képest – milyen nagy kiterjedésű és arányú zöldfelülettel rendelkezik. A bizottság csodálattal adózott a Rosenberg és a Kossuth Lajos utcai fasoroknak és a Topolya kút” melletti ligetnek, a városbejárás zárásaként pedig azt is elmondták, hogy Oroszlány jó úton jár.

Megerősítették, hogy ezen zöldfelületek megbecsülése és megóvása rendkívül fontos feladat, amelyre nézve fenntarthatósági szempontokat követő javaslatokat is tettek” – fejeződik be a tudósítás.

Forrás és fotó: oihzrt.hu

Be the first to comment on "Idén is Oroszlányra látogatott a Virágos Magyarország zsűrije"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*