A Felvidékről kitelepítettekre emlékeztek

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete programot szervezett április 12-én, melyen a Felvidékről kitelepített magyarok tízezreire emlékeztek.

Az eseményről tegnap az alábbiakat tették közzé közösségi oldalukon:

„E napot a magyar Országgyűlés 2012. december 4-én nyilvánította emléknappá.

Azért ezt a dátumot választották, mert 1947-ben ezen a napon kezdődött a felvidéki magyar lakosság kitelepítése. A szlovák–magyar lakosságcsere-egyezményt 1946. február 27-én írták alá Budapesten, és május 14-én fogadta el a parlament. A kitelepítetteket szállító első vasúti szerelvény 1947. április 12-én indult a Felvidékről, és 1949. június 5-ig több mint 76 ezer embert szállítottak át Magyarországra.

A kitelepítésre kijelölt családok megkapták a fehér lapot és ezt követően a magyar állam védelme alá kerültek, biztosítva az áttelepülést. Így történhetett, hogy zsenge állami léte ellenére a régi „haza” a legváltozatosabb módszerekkel kísérelte meg újra és újra valóra váltani a nagy álmot: az etnikailag tiszta – egész pontosan: magyaroktól megtisztított – Csehszlovákia létrehozását.

Kitelepítések, lakosságcsere, reszlovakizáció – mind-mind arról szólt, hogy a történet e tájon nélkülünk folytatódjék tovább. S hogy múlt és jelen mily szorosan kapaszkodik egymásba, azt jól jelzi a szlovák részről hivatalosan soha el nem hangzott bocsánatkérés, soha meg nem történt jóvátétel, ellenben itt van az annál valóságosabb szlovák parlamenti határozat a Beneš-dekrétumok megerősítéséről.

Valójában nem is emléknap kellene, hogy legyen, hiszen emlékezni arra lehet, ami elmúlt. A magyarság felszámolására irányuló törekvés – amelynek egyik eleme csupán a kitelepítés – azonban máig él, mindössze a módszerek finomodtak. Ma már nem fizikai létükben akarják megsemmisíteni a szlovákiai magyarságot, hanem nemzeti önazonosságuk elemeit kísérlik meg aláásni, elpusztítani.

A Rákóczi Szövetség, valamint a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár 11. alkalommal emlékezett meg Oroszlányban északi nemzetrészünk szomorú hányattatásairól pénteki rendezvényén, melyen a sárospataki 8kor Színház határon túli költők verseit, megzenésített műveit adták elő.

A zsúfolásig megtelt kamarateremben – a közönség nagy örömére – a külhoniak himnuszaként aposztrofált „Nélküled” című dalt is elénekelték a vendégművészek.”

Be the first to comment on "A Felvidékről kitelepítettekre emlékeztek"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*