Csődbűntett miatt felel a thaiföldi ingatlant vásárló oroszlányi cég vezetője

/A kép illusztráció – Fotó: Pixabay.com/

A csődbűntett és a számvitel rendje megsértése bűntette miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján a Tatabányai Járásbíróság elsőfokú ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében aki ésszerűtlen módon a cég vagyonából thaiföldi ingatlant vásárolt.

Az ügyészség indítványára a bíróság a férfit 1 év 10 hó, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, 400.000,-Ft. pénzbüntetésre, 12,5 MFt vagyonelkobzásra ítélte.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védő három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

A vádirat szerint az oroszlányi székhelyű Kft. alapító tagja és ügyvezetője volt az elkövető. A cég nyereséges működése ellenére 2017. évben a bevételek a felére estek vissza, a Kft. októberre fizetésképtelenné válással fenyegető helyzetbe került, az ekkor vett árukészletek vételárát nem rendezte a régi, fő beszállító partnerei felé.

A gazdasági társaságot azért fenyegette fizetésképtelenség, mert a férfi a 2016. évben 145.530.000 forint +áfa összeget fizetett reklámszolgáltatásokért, és a cég kereskedelmi tevékenységet nem szolgáló beruházásként 142.663.517 forintért Thaiföldön vett ingatlant, továbbá a készleteket új beszállítók révén indokolatlanul megnövelte.

A férfi 2018. március 29. napján értékesítette a gazdasági társaság tulajdonában álló belvízi kishajót 12.500.000,- forint vételáron, az értékesítésről utóbb a vevő felé 1 forint összegű készpénzfizetési számla került kiállításra, az ügyvezető a gazdasági társaság fizetésképtelenné válással fenyegető helyzetében  a 12.500.000 forint árbevételt elrejtette, saját céljaira fordította.

A cég lejárt tartozása miatt a felszámolási eljárást kezdeményezett az adós gazdasági társasággal szemben. Az ügyvezető ezután 9 gépjárművet értékesített a tényleges 31.443.840,- forint forgalmi értéktől lényegesen elmaradó 5.730.000,- forint vételáron.

A hitelező kérelmére a Tatabányai Törvényszék 2019. április 1. napján közzétett végzésével elrendelte a cég felszámolását.

A hitelezők összesen 271.268.390 forint hitelezői igényt jelentettekbe az adós gazdasági társassággal szemben, valamint 20.695.448 forint munkabér tartozása állt fent.

A vádlott a cég fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetében 12.500.000 forint pénzkészlet elrejtésével, és az ésszerű gazdálkodással, a hitelezők érdekeivel ellentétes 25.713.840 forint vagyonvesztést okozó járműértékesítéssel a hitelezői igények kielégítését részben meghiúsította. Az elkövető nem megfelelően leltároztatta, értékeltette a Kft. készleteit, és nem gondoskodott a vagyonelemek sorsát érintő bizonylatok megőrzéséről, amely magatartásával a gazdasági társaság 2017. és 2018. üzleti év jövedelmi-, pénzügyi- és gazdasági helyzete megismerésének az áttekintését meghiúsította – tájékoztatott bennünket Dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

 

Kiemelés tőlem – a szerk.

Be the first to comment on "Csődbűntett miatt felel a thaiföldi ingatlant vásárló oroszlányi cég vezetője"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*