„Az oroszlányiak Oroszlányért” – Így készültek a várossá alakulás 20. évfordulójának megünneplésére

/A kép illusztráció – A Rákóczi Ferenc út páratlan oldala 1963-ban. – Forrás: Fortepan.hu/Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. és 21.  században Oroszlányról és környékéről. Alább az 1970-es évekből olvashat egy cikket:

Az oroszlányiak Oroszlányért

A várossá alakulás 20. évfordulójának megünneplésére készülnek

1974-ben lesz 20 esztendeje annak, hogy Oroszlányt rossá nyilvánították. Az évfordulóiról mint már arról korábban is hírt adtunk —, Oroszlányban méltóan kívánnak megemlékezni. Korábban már elkészült a jubileumi ünnepségsorozat programtervezete amely jórészt kapcsolódik a hagyományos Vértesi Napok eseményeihez —, csütörtökön délután a város vezetői tanácskozásra hívták össze Oroszlány üzemeinek, intézményeinek vezetőit, hogy a jubileummal kapcsolatos operatív feladatokat megvitassák.

Oroszlány város vezetőinek elképzelése az, hogy mind több városlakót vonjanak be az ünnepségek, várható események lebonyolításába. Ez nemcsak az események sikerességét vetíti előre- de hozzájárul ahhoz is, hogy egészséges lokálpatrióta szellem bontakozzék ki a Vértes alján. A városi tanács elképzeléseit Fehér István elnökhelyettes ismertette.

Szó esett arról, hogy a kulturális rendezvényeken kívül jelentős teret szentelnek a jubileum évének Oroszlány csinosításának, gazdagításának. A város gazdasági életében számottevő intézmények, üzemiek segítésén kívül számítanak a lakosság hatékony közreműködésére is. A város vezetői máris olyan akciót kezdeményeznek, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy Oroszlány polgárai hozzájáruljanak a jubileumi év sikeréhez. az 1974-es esztendő ne múljon el nyomtalanul.

„8 óra társadalmi munka Oroszlányért” akció keretében sok feladat megvalósításában működhetnek közre a város lakói. Az elképzelések szerint idén befejezik a káptalanfüredi úttörő- és ifjúsági tábor felépítését. Ugyancsak jelentős segítséget várnak a városi sportcsarnok felépítéséhez is. A kultúrház környékének rendezésében is számítanak az oroszlányiak segítségére.

Jó kezdeményezésnek bizonyulhat az. hogy a szocialista brigádok vállaljanak védnökséget egy-egy parkért, vagy játszótér fölött. Számítanak arra is, hogy egy-egy üzem, vagy intézmény a város valamelyik iskoláját vagy gyermekvédelmi létesítményét patronálni, támogatni fogja.

A kertes házak környékén a továbbiakban is nagy gondot fordít a városi tanács arra, hogy kellő hosszúságú járda épüljön. Természetesen a tanács igyekezete megsokszorozódik akkor, ha kellő visszhangra talál a lakosság körében.

Számos üzem, intézmény kezdeményezett már eddig is várost gyarapító munkaadókat. Ezért vált szükségessé az, hogy a városi tanács, a munkákat koordináló bizottságokat hozzanak létre. A társadalmi munkákat irányító bizottságok élén felelős emberek állnak, akik az adott területet jól ismerik.

Megyéinkben hagyomány, hogy az egyes területek, városok versengenek, hogy hol végzik a legtöbb társadalmi munkát. Oroszlányban szeretnék, ha a jubileum évében itt is sikerrel zárulnának ezek az| akciók. A városi pártbizottság, a Hazafias Népfront városi bizottsága és a városi tanács felhívással fordult a lakossághoz. hogy a várost gyarapító társadalmi munkákkal járuljanak hozzá a jubileumi és sikeréhez. A csütörtöki tanácskozásnak célja is az volt, hogy a város vezetői konkrétan ismertessék: hol és miben várnak a következőkben segítséget.”

 

Forrás: Library.hungaricana.hu/ Dolgozók Lapja, 1974. január (27. évfolyam, 1-25. szám)  / 1974-01-25 / 20. szám

Be the first to comment on "„Az oroszlányiak Oroszlányért” – Így készültek a várossá alakulás 20. évfordulójának megünneplésére"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*