Rendhagyó földrajz és történelem óra

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete közösségi oldalán olvasható, hogy rendhagyó földrajz, történelem órának lehettek szemtanúi azok, akik részt vettek február 22-i rendezvényükön.

Mint írták, az eseményen Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke „ Az Isonzó völgye” címmel tartott vetített képes előadást a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár zsúfolásig megtelt kiállítótermében.

A híres terület az osztrák, olasz, szlovén háromszögben helyezkedik el. A smaragdzöld Isonzó folyó völgye, amelyet Európa egyik legszebb és legjobban megőrzött alpesi folyójának tartanak, az I. világháború megrázó örökségét is őrzi. Itt húzódott a történelem legvéresebb hegyi csatájának, az Isonzó-frontnak a helyszíne.

1915-1917 között tizenkét csata zajlott a folyó völgyében. A háború borzalmaiban Olaszország és Németország mellett az Osztrák-Magyar Monarchia is résztvevő volt, közel 660 ezres katonaáldozattal. Mit érdemes megnézni, ha arra jár a magyar vándor? – tette fel a kérdést az előadó, melyre választ is adott egy rendkívül gazdag prezentáció bemutatásával.

Térképpel illusztrálta a folyó menti véres csaták – Plezzo, Tolmino, Bainstezza, Görz, Monfalcone – helyszíneit. Rendszeres látogatóként felvételeket készített a szlovén Solkani katonai temetőben, a Tolmini Szabadtéri Múzeumban, a Kluze és Hermann erődökben.

Továbbá bemutatta az olasz területen fekvő Foglianoi osztrák-magyar temetőt, Redipugliát és a Miramare kastélyt is – fejeződik be a beszámoló.

Forrás és fotó: Facebook

Be the first to comment on "Rendhagyó földrajz és történelem óra"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*