Meghalt Takács Tímea

„Hosszan, türelemmel viselt betegség után elhunyt Takács Tímea, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, Oroszlány város kitüntetettje.

Takács Tímea születése óta, igazi lokálpatriótaként, 51 évet élt városunkban.

Már első munkahelye is az a Városi Könyvtár volt, amely később az ő munkássága alatt fejlődött a mai, városi kulturális központtá.

Pályakezdőként olvasótermi, tájékoztató könyvtárosként a zenei részleg gondozását is végezte, ekkor szervezte meg a Zenebarát Kört az intézményben. Ezt követően a Bakfark Bálint Művészeti Iskola iskolatitkára lett, ahol a könyv- és kottatár gyűjteményének gondozását, táborok, hangversenyek és hangversenykörutak szervezését végezte.

Ezután visszatért a Művelődési Központ és Könyvtárba, ahol könyvtárosként az audiovizuális dokumentumok feldolgozása, a TextLib Integrált Könyvtári Rendszer folyamatos frissítése, zenei, olvasótermi és felnőtt tájékoztató szolgálat, valamint rendezvények, tanfolyamok szervezése, levezetése, pályázatok írása és megvalósítása volt a feladata.

Később egykori szeretett iskolájában, az oroszlányi gimnáziumban helyezkedett el, ének-zenetanár és könyvtárosként.

2015-ig a Városi Könyvtár igazgatója, majd a könyvtár és a művelődési ház összevonásától haláláig az Oroszlányi Közösségi Színtér, később a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója.Takács Tímea több, mint 30 éve kiemelkedő szerepet töltött be Oroszlány kulturális és közéletében, folyamatosan szem előtt tartva a város iránti szeretetét, a hagyományok őrzését és ápolását.

Kezdeményezésére alakult meg a gimnázium gyermekkórusa, akikkel számos helyi rendezvényen szerepelt. Felkészítésének köszönhető, hogy 3 éven át oroszlányi gimnazista gyerekek adhattak kulturális műsort a yerresi Rákóczi Emlékünnepségen.

A „Költő visszatér” című általa rendezett műsorral a felvidéki Léván, valamint más ünnepi programmal Zselízen arattak nagy elismerést.

Nevéhez köthető a művelődési házban 2012-ben átadott Gárdonyi Géza szobor megvalósítása. 2011-ben megalapította a városi felnőtt kórust, mely javaslatára a mindenki által szeretett és tisztelt helyi énektanár, néhai Szíjj Irma nevét vette fel.

Ötlete alapján számos új rendezvény vette kezdetét Oroszlányban: az Adventi rendezvények, a Boroszlány Fesztivál, változatos szabadtéri koncertek és filmvetítések.

Támogatók bevonásával lehetővé tette, hogy a városi könyvtárállomány folyamatosan fejlődhetett. Évek óta kiemelt figyelmet fordít a leválogatott szépirodalmi és szakkönyvek méltó helyre történő eljuttatásában. Irányítása alatt az intézmény saját táborainak szervezése mellett ipari parki cégeknél dolgozók gyermekeit is táboroztatni kezdték.

Kitűnő kapcsolatot ápolt a helyi civil szervezetekkel, intézményekkel és számos határon túli településsel. Vezetői stílusa mindig együtt haladt a technika fejlődésével, vívmányaival. Keze alatt megújult a művelődési ház weboldala, facebook és saját youtube oldalt hoztak létre, amelynek nagy hasznát vették a pandémia idején a közösség tájékoztatása és szórakoztatása terén.

A városért és a civil társadalomért végzett példaértékű magatartásával, munkájával 2021-ben méltóvá vált az „OROSZLÁNYÉRT” kitüntető díszoklevélre.

Nagy tervekkel készült a város 70 éves évfordulójának megünneplésére. A művelődési ház 50 éves évfordulóján rá is emlékezünk majd.

Takács Tímeát a város saját halottjának tekinti.

„Holdvilág s boldogságunk;
Füst a balsors, mely elszáll;
Gyertyaláng egész világunk;
Egy fuvallat a halál.
Vársz hírt s halhatatlanságot?
Illat az, mely tölt virágot,
És a rózsát, ha elhull,
Még egy perccel éli túl.”
/Kölcsey Ferenc/ ”

 

Forrás és fotó: oroszlany.hu

Be the first to comment on "Meghalt Takács Tímea"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*