2023: történelmi év a vértessomlóiak életében

Történelmi évként könyvelheti el a 2023-as esztendőt a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely ebben a hónapban ünnepli hivatalos fennállásának 110. évfordulóját. A jubileum fényét emeli, hogy hazai pályán szinte mindent vittek márciusban a X. Országos Tűzoltó-Kapocskupán, és valamennyi csapatukkal taroltak július közepén a XI. Országos Ifjúsági és a X. Országos Hagyományos Tűzoltóversenyen.

A különböző tűzoltóversenyekhez kapcsolódóan korábban országos szinten hat vándorserleget, díjat alapítottak, a vértessomlói önkéntes tűzoltók 2023-ban azzal dicsekedhetnek, hogy egytől-egyig valamennyit őrzik: a Tűzoltó-Kapocs Vándordíjat a női I-es és férfi I-es raj, Miskolcról a Tolna Vármegyei Tűzoltó Szövetség által alapított ifjúsági vándorserlegekkel térhettek haza a lányok és a fiúk, míg a felnőtt női és férfi rajok a Domsik János vándordíjakkal.

Ilyen sikereket még soha nem ért el az országban önkéntes tűzoltó egyesület, nem szólva arról, hogy Vértessomló milyen aprócska falu: a lakossága még az 1500-at sem éri el.

Miskolcon a XI. Országos Ifjúsági és a X. Országos Hagyományos Tűzoltóversenyen a rekkenő hőség alaposan nehezítette a csapatok dolgát, a 36 foknak tudható be az is, hogy a férfiak részéről szinte kötelezően behúzandó győzelem nem párosult a tavaly – általuk felállított – országos csúcs elérésével, de még így is több mint 20 ponttal húztak el a második helyezett fertőszentmiklósiaktól. A nőknél is borítékolható volt a bajnoki cím megszerzése, a vértessomlói hölgyek a férfiak között is csupán egyetlen ponttal csúsztak volna le a dobogó második fokáról, saját kategóriájukban 37 ponttal múlták felül a második helyen záró fertőszenmiklósi nőket.

Schäffer László egyesületi elnök a felnőttek eredményeit a legkevésbé sem kisebbítve, az ifjúsági csapatok szereplésére a leginkább büszke. Az eredményeket értékelve úgy fogalmazott, hogy beérett annak a munkának a gyümölcse, amit hosszú évek óta fordítanak az utánpótlás nevelésre, és ez természetesen nem csupán a versenyeredményeken mutatkozik meg, az egyesületi tagság folyamatos fiatalításában is.

A miskolci XI. Országos Ifjúsági Tűzoltóversenyen az akadálypályán és váltófutásban is a somlói leányok és fiúk bizonyultak a legjobbnak, így összetettben is mindenkit maguk mögé utasítottak. A győztes somlói ifjúsági csapatok képviselhetik hazánkat 2024-ben az olaszországi Trentino tartományban rendezendő ifjúsági tűzoltó olimpián, míg a legtöbb pontot elért ifjúsági raj, a Vértessomlói ÖTE leány csapata szeptemberben a horvátországi országos versenyen is megküzdhet a bajnoki címért. A lányok egyébként összesítettben épp a somlói fiúkat múlták felül 1.77 ponttal, a horvátországi lehetőség kivívása egyfajta kárpótlás is a számukra, mivel a csapatból jövőre hatan „kiöregednek”, így ők már nem vehetnek részt az ifjúsági tűzoltó ötkarikás játékokon.

Tűzoltó Olimpián első alkalommal 2007-ben szerepelt és bronzminősítést ért el a somlói fiú ifjúsági csapat, 2013-ban a nők szintén bronz, a férfiak aranyminősítéssel zártak, 2017-ben az ifjúsági fiúk is aranyminősítést értek el, a nők ezüstöt, tavaly pedig az ifjúsági lány raj ezüst, a női csapat bronz, a férfiak aranyminősítéssel érkezhettek haza és 35.97-es időeredményüknek köszönhetően új országos csúcstartóként. Magyarországon a Vértessomlói ÖTE az egyetlen egyesület, amely már az ötödik Tűzoltó Olimpiájára készül.

A Miskolcon bajnoki címet szerzett csapatok:

A Vértessomlói ÖTE női csapatának tagja volt Ruckenbrot-Bőhm Lívia, Czakó Orsolya, Juhász Anna Beáta, Rácz Adrienn, Zippenfenig Nikolett, Czakó Adrienn, Krüpl Eszter, Szvath Natália, Menoni Zorka, Schäffer Edina.

A Vértessomlói ÖTE férfi csapatának tagja volt Schäffer Péter, Murányi Nimród, Bátorfi Tamás, Egri Benjamin, Wohl Ákos, Batin Ábel, Éliás Péter, Szabó Gellért, Kacz Lajos, Geijer Szabolcs.

A Vértessomlói ÖTE fiú csapatának tagja volt Forisek Richárd, Szwath Gergely, Linczmayer Márk, Tóth Ákos, Kelemen Dániel, Márkus Zink Balázs, Eigner János, Szűcs Dominik, Presser Gábor, felkészítők Hartdégen Tibor, Bőhm Gergely.

A Vértessomlói ÖTE lány csapatának tagja volt Baller Dorka, Kacz Nóra, Orlovits Klaudia, Baller Petra, Haász Hanna, Hevesi Laura, Krüpl Franciska, Márkus Tímea, Schäffer Hanna, felkészítők Bús Edina, Hetzlné Wicha Judit – tájékoztatott bennünket Salamon Gyöngyi.

Be the first to comment on "2023: történelmi év a vértessomlóiak életében"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*