Három hónap alatt 52 lakástűz a vármegyében

/A képen egy korábbi tűzeset, illusztráció! – fotó: Katasztrófavédelem/

“2023 első negyedévében összesen 52 lakástűzhöz riasztották a Komárom-Esztergom vármegyei tűzoltókat.

Ezekben a tüzekben három ember vesztette életét, négyen megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. A statisztikából látszódik, hogy leggyakrabban idősek válnak a tüzek áldozataivá. Ezért különösen fontos az ő otthonaikat füstérzékelőkkel felszerelni.

Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 21 órára volt szüksége a tűzoltóknak, az égő épületekhez 124 tűzoltójármű vonult. A három hónap alatt összesen 431 négyzetméternyi épített terület égett le.

Az 52 lakástűzből egyik ingatlanban sem volt füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, amikor még van idő cselekedni. Az első negyedévi lakástüzeket vizsgálva megállapítható, hogy az esetek 25 százaléka a kéményben keletkezett tűz. Öt épület oltásakor gázpalackok nehezítették az oltást.

A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. A két halálos kimenetelű lakástűz Komáromban és Tatabányán volt.

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét is. Tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a plafonra.

Az első negyedévben négyszer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat a vármegyében. Ezek során sem személyi sérülés, sem haláleset nem történt szén-monoxid-szivárgás miatt. Szén-monoxid akkor keletkezik, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént.

A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni” – közölte honlapján a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Be the first to comment on "Három hónap alatt 52 lakástűz a vármegyében"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*