Ezúttal Tihannyal ismerkedtek

Az  Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete újabb előadást szervezett, melyről tegnap az alábbiakat tették közzé közösségi oldalukon – idézzük:

„A „magyar tenger” egyik legszebb települését, és az ott működő bencés apátság történetét mutatta be az az előadás, melyet helyi szervezetünk rendezett április 5-én.

A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében megtartott esemény előadója Árva Ferenc földrajz-történelem szakos tanár, elnökségi tagunk volt.

Bevezetőként elmondta: „Az anziksz szó jelentése látképes postai üdvözlőlap, mely a német Ansichtskarte szóból ered, de sétát is jelent. A mai előadásomban egy múltidéző sétára invitálom Önöket. Komolyan vettem az üdvözlőlap jelentést, mivel a felhasznált képanyag egy része régi képeslapok, levelezőlapok lesznek”.

A vetített képes prezentáció először ismertette Tihany földrajzi adottságait, képekkel illusztrálva hazánk első tájvédelmi körzetét, mely 1997 óta része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. Ezt követően az érdeklődők visszacseppentek a történelmi múltba. „1055. évben járunk. I. András Magyarország királya a bencés szerzetesrendnek templomot és kolostor épít Tihany egyik magaslati pontján, illetve ellátásukhoz jelentős birtokot adományoz.

Az alapítás tényét, a javak átadását hártyára írt oklevél erősíti meg. A monostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlék”- mondta az előadó. A több évszázadot felölelő történelmi pusztítások, viszontagságok, szerzetesrend üldözést követően a bencések 1990-ben térhettek vissza Tihanyba, de a kolostoregyüttest csak 1994-ben kapták vissza az államtól.

Ezután megkezdődött a monostor teljes felújítása, ami 1995-től otthona egy élő szerzetesi közösségnek. A tartalmas előadáson természetesen szó esett a tihanyi domb egyik legismertebb jelenségéről, a napjainkban is működő visszhangról, valamint a garda halról. Bár már csak az emléke él az egykori gardázásnak, maga a hal bekerült a település címerébe is.”

 

Forrás és fotó:Facebook/Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete

Be the first to comment on "Ezúttal Tihannyal ismerkedtek"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*