Környezetbarát erőműként indul újra az Oroszlányi Erőmű

Az Oroszlányi Erőmű 2024 első félévében korszerű, környezetbarát biomassza alapú erőműként csatlakozik újra az országos áramszolgáltatók köréhez, illetve látja majd el távhővel Oroszlány és Bokod térségét.

A 2015 decemberében leállt Oroszlányi Erőmű a Veolia és a CHP-Erőmű érdekeltségeként az ötödik olyan erőműfejlesztés lesz Magyarországon, amelyben a korábbi szén- illetve vegyes tüzelésű technológiát felváltja a fluidágyas biomasszatüzelésű rendszer. A két korszerű kazán üzembe állításának tervezett időpontja 2024 első illetve második negyedéve.

A Veolia csoport több mint 30 éve piacvezető szakmai szereplő Magyarországon, a biomassza alapú energiaelőállításra történő átállásban úttörő szerepet játszik. A vállalatcsoport számára az Oroszlányi Erőmű lesz az ötödik olyan korszerűsítés, amelyben a korábban szén vagy vegyestüzelésű kazánokat átállítják fluidágyas biomasszaüzemelésűre. Magyarországon a Veolia rendelkezik a legátfogóbb szakmai tapasztalattal a szén vagy vegyes tüzelésű energiatermelés fluidágyas biomassza alapú energiatermelésre történő átállításban és üzemeltetésben és rendelkezik az ehhez szükséges hazai és nemzetközi fejlesztői partneri körrel is. Az Oroszlányi Erőmű két korábbi 60 MW-os blokkját a sikeres Pécsi és Ajkai minta alapján korszerűsítik, és a szenet teljesen elhagyva 50MW-os biomassza blokként üzemeltetik tovább. A kazán felújítási munkáit itt is a világ egyik vezető tüzeléstechnikai vállalata, a finn Valmet végzi.

A biomasszának, mint megújuló energiaforrásnak számos gazdaságossági és környezetkímélő előnye van. Talán a legismertebb, hogy felhasználása CO2-semleges, vagyis a tüzelőanyag elégetésekor szinte megszűnik a szén-dioxid kibocsátás, ezért ez a technológia az egyik legjobb alternatíva az üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátás mérséklésére. A modern filtereknek köszönhetően pedig minimálisra csökkenthető a porkibocsátás is. A biomassza technológia gazdaságosan hasznosítja a mezőgazdaság- és erdészet túltermelésekor keletkező anyagokat is; például Magyarországon az iparági becslések alapján évente körülbelül félmillió tonna felesleges tűzifa keletkezik.

Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Az iparági tapasztalat, amivel cégcsoportunk rendelkezik elengedhetetlen egy ilyen fejlesztéshez. Pécs és Ajka sikertörténete alapján több évtizedes szakértelmünkkel segítjük, hogy az újrainduló Oroszlányi Erőmű a régióban környezetbarát, fenntartható módon működő, munkahelyteremtő és a térség életét támogató, elismert vállalat lehessen.

Az Oroszlányi Erőmű fűtőanyaga ellenőrzött minőségű biomassza lesz, amelyet a város 100 kilométeres körzetében keletkező erdészetekben, faipari üzemekben képződő melléktermékből valamint fa és lágyszárú mezőgazdasági alapanyagból elégítenek ki. A beruházás előkészítése tavaly ősszel indult, és már megkezdődött a kazánok felújítása is. Az erőmű üzemeltetéséhez 350 képzett munkatársra számítanak, akiknek a felvétele idén tavasztól kezdődik, míg a tüzelőanyag ellátási láncban várhatóan további 6-7oo munkavállaló dolgozik majd.

A biomasszaüzemelés környezetbarát és fenntartható megoldás, támogatja a helyi és régiós mezőgazdaságot, és az energiatermelés mellett gazdaságosan szolgálja ki a távhő igényeket is. Mivel a tüzelőanyag regionális, nem import, ellátása kiszámítható, ezért versenyképes szolgáltatást kínál felhasználóinak. „A jelenlegi energiaválságban a biomassza alapú távhőszolgáltatások ára jelentősen alacsonyabb maradt, mint a földgázalapúaké. Ezt a pécsiek már megtapasztalták, ahol a szintén Veolia csoport fluidágyas biomasszatüzelésű hőszolgáltatójaként töredék áron biztosítjuk a távfűtést a lakosságnak is.” – emelte ki Rudolf Péter a Pannon Hőerőmű vezérigazgatója, a fejlesztésért felelős vezető.

 

Fentiekről a Mayweather-Miller Communications tájékoztatott bennünket ma délelőtt – a szerk.

Fotó: Veolia

Be the first to comment on "Környezetbarát erőműként indul újra az Oroszlányi Erőmű"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*