„Majk hírét vitte Bécsbe – Oroszlányban élő festőművésznő ajándéka”

/Képaláírás: “Adolf Tiller, Döbling polgármestere átveszi Zsombolyai Mária ajándékát, a Majkról készült gyönyörű olajképet. Középen dr. Metzl János, a Soproni Kulturális Egyesület elnöke ” – Forrás: Library.hungaricana.hu/24 óra, 1996. július/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. és 21.  században Oroszlányról és környékéről. Alább az 1990-es évekből olvashat egy cikket:

Oroszlányban élő festőművésznő ajándéka Döbling polgármesterének

Majk hírét vitte Bécsbe

A Soproni Képzőművészeti Társaság melynek Zsombolyai Mária Oroszlányban élő festőművész is tagja meghívást kapott Bécsbe.

A kiállító vendégeket Döbling polgármestere, Adolf Tiller úr fogadta, s büszkén kalauzolta végig őket Bécs legnagyobb kerületében (XIX. kér.), a csodálatos kulturális központban. A kerület történelmi műemlékei, nevezetességei, a természeti szépségek, Beethoven szelleme minket is művészetpártolásra kötelez mondta többek között megnyitóbeszédében Adolf Tiller úr, aki már lassan tizennyolc éve a kerület polgármestere. A Beethoven-terem ahol huszonnyolc magyar képzőművész száz alkotását mutatták be a megnyitó ünnepségen zsúfolásig megtelt.

Zsombolyai Mária olaj- és akvarellképekkel mutatkozott be s mint a helyi újságok is hírül adták – sikerrel. Az oroszlányi művésznő városunk polgármesterének, Székely Antalnak üdvözletét is átadta, aki bécsi kollégájának városunkról, megyénkről és természetesen Majkról szóló kiadványokat küldött. Az oroszlányi művésznő pedig egy Majkot ábrázoló olaj- festményt ajándékozott a polgármesternek, mert mint mondta: Ez az a műemlék, aminek hírét kell vinni a világon!

S a művésznő aki Majk szerelmese meg is ragad minden alkalmat arra, hogy népszerűsítse csodálatos barokk műemlékegyüttesünket. Nem is oly rég a németországi Bambergben és Kulbachban vett részt csoportos kiállításon s oda is Majkról készült képet vitt ajándékba.

Hűvös Récsy Lídia ”

 

Forrás: Library.hungaricana.hu / 24 óra, 1996. július (7. évfolyam, 154-180. szám) / 1996-07-04 / 157. szám

 

A teljes címlapkép

Be the first to comment on "„Majk hírét vitte Bécsbe – Oroszlányban élő festőművésznő ajándéka”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*