„Buszpályaudvar és Afit-szerviz épül Oroszlányban”

/A kép forrása: Library.hungaricana.hu/ Dolgozók Lapja, 1989. augusztus /

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. és 21.  században Oroszlányról és környékéről. Alább az 1989-es évből olvashat egy cikket:

Ha valaki Környe felől érkezik Oroszlányba, a város szélén új épületekre lehet figyelmes. Az út bal oldalán a legnagyobb építmény a leendő buszpályaudvar. Ha elkészül, nagyon régi problémája oldódik meg a lakosságnak.

Hiszen a nyászvárosban az elenyésző számú helyi járaton kívül inkább csak az átmenő forgalom a jellemző. Ez idáig nincs megfelelő fordulójuk az autóbuszoknak a Volánvégállomáson, ami szintén gondot jelent.

Nem félreeső, eldugott helyen, hanem a város ütőere mellett jelölték ki az új buszpályaudvar helyét. rülbelül 50—60 millió forintba kerül a létesítmény, amire a tatabányai Volánon kívül a megyei és az oroszlányi tanács, valamint a Hungária Biztosító és a Móri Áfész biztosítja a fedezetet. A kivitelező az Oroszlányi Szénbányák Vállalat építészeti üzeme.

Huszonhárom autóbusz befogadására lesz alkalmas az állomás. Tizenkettő induló- és tizenegy parkolóállást alakítanak ki a főépület környékén.

Elővételi jegypénztár lesz az épületben, ami újdonságnak számít. Sőt, a különjárati megrendelések irodája mellett egy idegenforgalmi utazási részleg is helyet kap. Mint társberuházó, a Hungária Biztosító olyan irodát nyit majd az építkezés befejeztével, ahol a kárrendezést gördülékenyebben, jobb feltételekkel oldhatják meg, mint eddig.

Különleges szolgáltatással rukkolnak elő a móriak. Egy mini ABC-t és szeszmentes büfét akarnak beindítani az Áfész vezetői.

December 30-ig tervezik a pályaudvar átadását. A kellemes szolgáltatásokra gondolva elképzelhető, hogy az utazás helyett sokan inkább a tágas helyiségeket választják majd szilveszterezésre, mintsem az elakadás kockázatát.

Oroszlány belvárosában, a Táncsics Mihály úton felfedezhető egy másik figyelemre méltó építkezés. Ott  szintén a helybeli bánya építészeti üzeme a kivitelező. A beruházó a Komáromi Autójavító Vállalat.

Sok szempontból fehér folt Oroszlány térsége, most egy égető hiányosság megszüntetésével kíván segíteni a komáromi Afit. Az üzleti vállalkozás költségei megdrágultak a 20—45 százalékos ÁFA bevezetése óta, ám amennyiben drasztikus változások nem lesznek, 25— 30 millió forintból megoldható az építkezés.

Háromezer négyzetméternyi az Alit Táncsics úti telepe, azon a szerelőüzem 600 négyzetmétert foglal el. Ötven új munkahelyet’ tudnak biztosítani a szolgáltatások megkezdésekor. Két műszakban (60—70 ezer üzemórában) javítják majd a környék beteg autóit.

Teljes körű szolgáltatást kínálnak a tervek alapján: az új gépkocsik garanciális javításait, gyorsjavítást, korrózióvédelmet, kárrendezést …

Várhatóan az év végéig befejezik az építést, s az, autósok előtt 1990. április elején nyitja meg kapuit a komáromi Afit leányvállalata. Gépkocsiparkunk amióta létezik, csak öregszik, rongyolódik — elképzelhető, hogy a nyitás után nem sokkal ki kell tenni a. „megtelt” táblát. Talán erre alapozva, a vállalkozók 3-5 milliós tisztességes nyereségre számítanak az első évben.

Gáspár”

 

Forrás: Library.hungaricana.hu/ Dolgozók Lapja, 1989. augusztus (44. évfolyam, 179-205. szám)  / 1989-08-10 / 187. szám

Be the first to comment on "„Buszpályaudvar és Afit-szerviz épül Oroszlányban”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*