“A némabarátok őrzik titkukat” – „…folytatja a kútbéli folyosó feltárását Majkon”

/A kép forrása:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja – Fotó:T.Nagy Zoltán/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1980-as évek második feléből olvashat egy cikket (3. rész):

(Az írás első két részét ugyanebben a rovatban   – “Színes” – olvashatja)

„…Mindezek ellenére Kulcsárék nem vesztették el kedvüket, hogy fényt derítsenek a kút fenekéről induló alagút rejtélyére. A felszínen bemérték a járat irányát, geológusok segítségét is igénybe vették, s így találtak több olyan felszíni alakzatot, ami a mélyben futó alagút helyenkénti beomlására utalt. A kúttól mintegy 130 méterre ki is bontották egy miniatűr mélyedést.

És szerencséjük volt!

Sikerült megtalálniuk a föld alatti folyosó felszínre nyíló, téglákkal boltozott kijáratát, ami ugyancsak vörös márványból faragott támoszlop és küszöb keretezett. Az „ajtón” túl omlás zárta el a további utat. Amikor az omladék egy részét eltávolították, sikerült még húsz méter hosszan követni a homokkőbe vájt folyosót, de ekkor egy újabb omlás állta a felfedezők útját. A további feltárást azonban akkor abba kellett hagyniuk, mert zordra, téliesre fordult az idő.

A téli kényszerpihenő, az élmények, a kutatási naplók feldolgozása közben egy nem várt „közjáték” hozta izgalomba a kutatókat. Egy lengyel származású, jelenleg nálunk élő fiatalember, tanulmányai kapcsán a krakkói Jagelló Egyetemen a kamalduli rend történetére vonatkozó okiratokra bukkant. S többek zött azt is kiderítette, hogy a Krakkótól nem messze lévő Bielóban, a most is meglevő kamalduli kolostorban van egy festmény, ami a majki remeteség távlati, illetve panorámaképét ábrázolja, vélhetően a kolostor XVIII. századi képét.

Elképzelhető, hogy a Majkra vonatkozó emlékek akkor kerültek a lengyelországi szerzetesekhez, amikor II. József feloszlatta a magyarországi szerzetesrendek többségét, így a majki kamalduliakét is.

És hogy a majki sztori még bonyolultabb legyen, íme egy legújabban felbukkant adalék.

Varga Győző Péter, győri lakos, egy, a Magyar Hírlapban megjelent Majkról szóló tudósítás kapcsán a következőt írta: ……Valaha Majk helyén a római Qinimium nevű település állott, ennek alapjaira épült 1733—69-ig Majkpuszta épületcsoportja. Fontos úton fekszik Majk, hiszen az oroszlányi-környei műúttól kiágazó, Csákvár felé zódó úton van, valószínűen a régi római kori épületromokra épült a remetekolostor.

Tehát a kútja is római eredetű. Csákvár Florianum Floriana néven volt fontos római város, tehát Qirinium afféle előerődje lehetett, innen a most megtalált. illetve az 1733—69-ig ráépített kolostorremeteség rejtélyes alagútrendszere.

Hogy a tények és feltételezések szövevényében hol rejlik az igazság, azt egyelőre nehéz lenne eldönteni. Ami biztos, az, hogy Kulcsárék lelkes gárdája tavasszal folytatja a kútbéli folyosó feltárását. De hogy a hajdani némabarátok ne sokáig őrizhessék titkukat, ahhoz talán félretéve a szakmai szempontok elvi kérdéseit, eredményes lehetne, ha a profi szakemberek is részt vennének a majki rejtély megfejtésében.”

Vajna György (Fotó: T. Nagy Zoltán)

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1987. február (42. évfolyam, 27-50. szám)1987-02-14 / 38. szám

Be the first to comment on "“A némabarátok őrzik titkukat” – „…folytatja a kútbéli folyosó feltárását Majkon”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*