Közlekedünk – Oroszlány egyik legfontosabb útja a 8143-as számú mellékút

„A 8143-as számú mellékút egy körülbelül 9,7 kilométer hosszú közút Komárom-Esztergom megye déli részén, a Vértes hegység északi lábainál. Oroszlány egyik legfontosabb útja.

Nyomvonala

Kecskéd és Környe határán ágazik ki a 8119-es útból, annak 43+300 kilométerszelvénye közelében, délnyugat felé. Kezdeti szakaszán kecskédi külterületek közt húzódik, de kevesebb, mint fél kilométer után eléri Oroszlány határszélét.

Egy darabig még a két település határvonalát kíséri, de bő 1,2 kilométer után teljesen oroszlányi területre ér. 2,6 kilométer után áthalad egy körforgalmú csomóponton, amelybe nyugat felől a 8155-ös út torkollik bele, 6,4 kilométer megtétele után, majd végighúzódik a város központján.

Elhalad a Tatabánya–Oroszlány-vasútvonal végállomása mellett, keresztezi az onnan dél felé továbbhaladó iparvágányokat, illetve a Pénzes-patakot is, amelynek a neve innentől kezdve Oroszlány-Kecskédi-vízfolyás.

Kiindulási pontjától kezdve többé-kevésbé a délnyugati irányt követi, és egy darabig még így folytatódik a városközpont elhagyását követően is.

Ezután viszont   (nagyjából 5,4 kilométer megtételét követően)   északnyugat felé fordul, átlép Bokod területére, keresztezi az Által-eret és elhalad az annak duzzasztásával kialakított Bokodi-tó (a Vértesi Erőmű Zrt. egykori oroszlányi erőművének hűtőtava) mellett.

Nagyjából 7,9 kilométer után kiágazik belőle észak felé a 81 134-es út, majd 9,3 kilométer után a 8154-es út is, nem sokkal később pedig betorkollik a 8127-es útba, és ott véget ér.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 9,728 kilométer.”

 

Forrás:Wikipedia

Be the first to comment on "Közlekedünk – Oroszlány egyik legfontosabb útja a 8143-as számú mellékút"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*