Oroszlányi történetek – A bányásztanulók versenye

/A tanulóotthon diákjai nagy figyelemmel hallgatják a természettudományi előadást.  Jobboldalt a tanulóotthon másik kitűnő tágját. példás CsISz-tagot, láthatjuk. – Forrás:Library.hungaricana.hu/Új Ifjúság/

Talán érdekes lehet, mit írt a korábbi sajtó, vagy milyen érdekességeket találtunk a térségről, az oroszlányiakról  korábbi tanulmányokban, történeti leírásokban.

Mint például itt:

1953. december 15-én befejeződött a nováki bányásztanulók és a magyarországi, oroszlányi bányásztanulók versenyének első időszaka. A verseny meghozta gyümölcsét. A teljesítmény mindkét részről fokozódott és elmélyült a csehszlovák és magyar fiatal bányászok testvéri barátsága.

A verseny eredménye 1953 december 15-én:

A terv teljesítésében az oroszlányiak vezetnek 163 százalékos teljesítménnyel, míg a nováki tanulók a fejtés tervét 139.1 százalékra teljesítették. A verseny második pontjának kiértékelésénél, az előkészítő munkálatoknál, az oroszlányiak nehézségekbe ütköztek, mert nem osztották be őket erre a munkára.

Az előfejtéssel és az ácsolással, csupán „saját bányájukban” ismerkedtek meg, melyet az iskola közelében létesítettek. A nováki tanulók 96.3 százalékra teljesítették a verseny második pontját.

Tanulásban a novákiak vezetnek. Az oroszlányi tanulóknak akiknél a tanítás a tervezett időpontnál későbben kezdődött taneredményüket meg kell javítaniuk. Nincsenek megelégedve a 2.7 átlageredménnyel, s remélik, hogy a verseny következő időszakában lényegesen megjavulnak.

A munkánkívüli tevékenységekben, mint politikai és kulturális téren, a sport- és honvédelmi nevelésben, mindkét tanulóotthon egyenlő színvonalon áll.
A
két baráti ország fiataljainak ez a versenye tovább folyik. A következő kiértékelés 1954 márciusában lesz. A fiatal magyar és csehszlovák bányásztanulók versenye is elősegíti a világbéke megszilárdulását.

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Új Ifjúság, 1954. január-június (3. évfolyam, 1-51. szám)  / 1954-01-16 / 4. szám

Be the first to comment on "Oroszlányi történetek – A bányásztanulók versenye"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*