A Majki műemlékegyüttes krónikája – Napjainkban

(Fotó:Nagy Pál)

Legnagyobb történelmi kincsünkkel már többször foglalkoztunk: felújítása kapcsán, korábban a szerzetesek napja alkalmából, stb… de mutattunk róla régi képeket is. Most egy minisorozat keretében a műemlékegyüttes történetébe merülünk be egy kicsit, annak örömére, hogy évek óta már a felújított kastélyépület is látogatható.

“2001 óta a Műemlékek Állami Gondnoksága felügyeli az épületegyüttest.

A 90-es években a cellaházakat felújították, ám ma már ismét rájuk férne egy teljes körű felújítás.  (ez 2019-ben – elkezdődött – a szerk.)

A kilátóhelyként funkcionáló templomtoronyból Esterházy Pál Harmonia caelestis című művének dallamai csendülnek fel bizonyos időközönként harangjáték formájában.

A majkihoz hasonló kamalduli remeteség Csehországban, Olaszországban és Lengyelországban maradt fent, utóbbi falai között még ma is remeték élnek.

2006 júliusában művészfilmet forgattak a rossz állapotú kastély falai között, amelynek helyszíne egy második világháború utáni lepusztult kolostor – ehhez sajnos a helyszín teljesen megfelelő volt.

Lehetőség van kipróbálni a remeték életét, hiszen újból lakhatók a cellaházak, a mai kornak megfelelő komfortfokozattal.”

  forrás:wikipedia

A látogatásáról itt:

http://www.majk.hu/

Mi is örömmel számoltunk be korábban, hogy a további felújításoknak köszönhetően elkészült a foresteria épülete is –  erről  több alkalommal is írtunk.

A cellaházakat és a hatalmas parkot jelenleg felújítják, azután lesznek ismét látogathatók!

Írj Te először kommentet "A Majki műemlékegyüttes krónikája – Napjainkban"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*