„…özv. Eszterházy Móriczné saját otthonában mutatta meg, milyen volt a kamalduli remeték hajléka…”

/Fotó:Nagy Pál/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a közeli vagy távoli múltban Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1970-es évekből olvashat egy cikket:

Felejthetetlen élmény volt

Az Oroszlányi Múzeumbaráti Kör tagjai jól sikerült kiránduláson vettek részt az elmúlt héten.

Már az útvonal (Oroszlány Vértesszentkereszt—Majk —Oroszlány) önmagában is gyönyörű volt, de a kör tagjainak mégiscsak a régészeti látnivalók jelentették az igazi csemegét.

Utunk első állomása Vértesszentkereszt volt. ahol B. Szatmári Sarolta régész ismertette a szentkereszti rom történetét, a közelmúltban folyt ásatások eredményeit és a helyreállítás terveit. Értékes művészettörténeti útbaigazítás után meghatottan léptünk be az egykori 3 hajós templom főhajójába, ahol szinte sértetlenül áll a lóhere alakú főszentély.

Sajnálatos, hogy ezt a ratlan szépségű románkori műemléket nemcsak az idő vasfoga rombolta, hanem a XVIII. században az emberi kapzsiságnak is áldozatává vált: kőanyagának nagy részét széthordták, s a környező templomokba ás uradalmi épületekbe építették be. Mi már a helyszínen láthattuk az időközben visszakerült pilléreket díszítő faragványokat.

Az ásatások és helyreállítás eredményeként láthattuk az egykori templom kibontakozó alaprajzát is, sétálhattunk a közvetlen mellette feltárt kolostor celláiban.

Még el sem raktároztuk a rengeteg élményt, máris Majkra értünk. ahol az egyházi építészet jellegzetes barokk emlékeivel találkozhattunk. A premontrei rend templomának már csak a roskatag tornyát láthattuk.

A későbbi kamalduli rend 17 remeteháza viszont szépen helyreállított homlokzattal és címerrel fogadott bennünket.

Ritka élmény volt az özv. Eszterházy Móricznéval való találkozás, aki saját otthonában mutatta meg, milyen volt a hallgatási fogadalmat tett kamalduli remeték hajléka.

Kedves invitálására megismerkedtünk az Eszterházy és Károlyi család nála levő muzeális értékű hagyatékaival.

Elmondhatjuk, hogy igazán jól sikerült ez a kirándulás. A gyönyörű idő. a gazdag élményanyag, a szakszerű vezetés és szervezés összekovácsolta a kör tagjait.

Varga Emőné, Bokod ”

 

Forrás: Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1974. június (27. évfolyam, 126-151. szám)  / 1974-06-06 / 130. szám

 

Kiemelések tőlem – a szerk.

Be the first to comment on "„…özv. Eszterházy Móriczné saját otthonában mutatta meg, milyen volt a kamalduli remeték hajléka…”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*