„Bányásznapi ünnepség Oroszlányban” – Ezt írta az újság 1974-ben

/A kép illusztráció!/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1970-es évekből olvashat egy cikket:

„…Oroszlányban a huszonnegyedik bányásznapi ünnepség a XVI-os bányaüzem udvarán álló mártír-emlékmű megkoszorúzásával kezdődött.

Az üzemek képviselői, valamint az ünnepségre érkezett párt- és tanácsi vezetők előtt Csákvári Ervin vállalati szb-titkár mondott ünnepi beszédet, majd a városi és vállalati pártbizottság, a vállalat igazgatósága, a szakszervezeti bizottság, a városi és vállalati KISZ-bizottság, a XVI-os bányaüzem, a KISZ-alapszervezet és a bányászmártírok hozzátartozói helyezték el az emlékmű talapzatán a kegyelet virágait.

A koszorúzás után a városi művelődési házban rendezett ünnepségen Varga Albert igazgató köszöntötte az elnökségben helyet foglaló vendégeket — élükön Izsáki Mihályt, a megyei pártbizottság titkárát, Seregi Jánost, a Magyar Szénbányászati Tröszt vezér- igazgatóját, Kómár Andrást, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének titkárát, valamint a Nehézipari Minisztérium, a megyei tanács, a yárosi pártbizottság és tanács és a Szak- szervezetek Megyei Tanácsának képviselőit.

Varga Antal ünnepi beszédében méltatta a huszonnegyedik bányásznap jelentőségét, majd Zakar Károly a Nehézipari Minisztérium képviselője kitüntetéseket adott át öten kapták meg a Kiváló Bányász, ugyancsak öten a Bányaipar Kiváló Dolgozója kitüntetést.

A bányásznapi ünnepség keretében az Oroszlányi Szénbányák üzemeiben rendezett ünnepségeken hetvenhatan kapták meg a Bányászati Szolgálati Érdemérem arany, száz- nyolcvanketten az ezüst és két- százketten a bronz fokozatát. „

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1974. szeptember (27. évfolyam, 204-228. szám)  / 1974-09-01 / 204. szám

Be the first to comment on "„Bányásznapi ünnepség Oroszlányban” – Ezt írta az újság 1974-ben"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*