Így telt egy május 1-i felvonulás az 1970-es évek elején Oroszlányban

/A Minisztertanács és a SZOT vándorzászlajával negyedszer kitüntetett bányászok menete Oroszlányban/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről. Alább az 1970-es évekből olvashat egy cikket:

Zeneszóra ébredtek ezen a napon a fiatal bányászváros,  Oroszlány lakói is. Az utcákat nagyszerűen „behangosították”, és szinte a város minden pontján hallani lehetett a hangszórókon át, mi történik a tanácsház előtt felállított díszemelvénynél.

A városkaputól indult el az ünneplők menete, s az élen ott haladtak a város vezetői, és azok a dolgozók, akik kormánykitüntetést, miniszteri kitüntetést kaptak múlt évben végzett eredményes munkájuk elismeréseként.

A Fürst Sándor és a Rákóczi utcán vonultak végig a demonstráció résztvevői. Az úttörő munkásőrök fegyelmezetten lépkedő csapata vezette a  diákok felvonulását.

Aztán sorra jöttek a város intézményeinek, üzemeinek dolgozói. A leglátványosabb dekorációkkal ezen a májuson a Minisztertanács és a SZOT vörös vándorzászlajával negyedszer kitüntetett Oroszlányi Szénbányák üzemei vonultak fel.

Élői haladták az élüzemek: a XVI-os, a XX-as, a XXI-es akna dolgozói; a szállítási üzem hatalmas gépkocsikon vonultatta fel a gépesítés modern eszközeit.

A központi gépműhely dolgozói nagy sikert arattak dekorációjukkal. Hatalmas, több méter magas munkásember alakja emelkedett a zászlóerdő fölé.

A lemezből formált, erőt sugárzó alak kezében szerszámokat emelt a magasba — a „szobortalapzaton’’ elhelyezett jelmondat pedig a májusi seregszemle egyik, fontos célját, az emberek óhaját fejezte ki: „Békét, biztonságot Európának és a világnak!”

Az akna dolgozóinak élén — vörös zászlókat emelve a magasba — szovjet és magyar fiatalok együtt vonultak fel Oroszlány utcáin. „

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1972. május (27. évfolyam, 102-126. szám)  / 1972-05-03 / 102. szám

Be the first to comment on "Így telt egy május 1-i felvonulás az 1970-es évek elején Oroszlányban"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*