Múltidéző – Az oroszlányi szülőotthonban jött a világra az ÁB-bébi

/A kép illusztráció – Fotó:Pixabay/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1980-as évekből olvashat egy cikket:

Megyénkben az AB-bébi

Dremák Zsuzsa 3200 gr, 52 cm A biztosítás 2001-ben jár le

Újév hajnalán 6 és 1 óra között 14 gyermek született az országban: két fiú a fővárosban, 6 fiú és 6 kislány vidéken. Az Állami Biztosítónál a sorsolás Sztojka Jánosnak és Dremák Zsuzsannának kedvezett. Sztojka János a budapesti Baross utcai klinikán született. (MTI)

Az Állami Biztosító újévi ajándékában megyénkben még nem gyönyörködhetett. 22 év után a sorsolás a rédei Dremák Zsuzsának kedvezett, aki az oroszlányi szülőotthonban jött a világra, 1983. január 1-én, 0 óra 30 perckor. Az ajándékkötvényt január 2-án adta át a boldog édesanyának. Dremák Józsefnénak Sz. Kovács László, az Állami Biztosító megyei igazgatóságának munkatársa egy szép ajándékkosár és egy cserép vegyes virág kíséretében.

A szülőotthon főorvosa és főnővére készségesen mondta el, hogy izgatottan várták, mi lesz az eredmény; hiszen eddig még nem is pályázhattak ÁB- ajándékkötvényre, mindig csendesen telt az éjszaka, pár éve ugyan volt egy újszülött pár perccel 1 óra után, de őt sem jelezhették. Ezúttal is úgy indult, hogy nem lesz semmi; behozott  ugyan a mentő egy asszonykát Rédéről, de az első vizsgálat csak hajnali-reggeli szülést ígért. Az ügyeletes orvos egyébként dr. Razsovitz Péter volt.

A többit az édesanyától tudtuk meg; 

— Mi a férjemmel január közepére vártuk a gyereket, meg is lepődtem, amikor jöttek a fájások. December 31-én, reggel kilenckor hozott be a mentő. Itt a szülőotthonban mondták először, hogy hátha ÁB-baba lesz. De megvizsgáltak és a doktor úr úgy mondta, majd csak reggel …

Itt sétáltam a szobában fel-alá, nem gondoltam semmi különösre, csak, hogy egészséges legyen, mint a testvére. Az első, Krisztián is itt született. 1981. február 27-én. Többet nem is tervezünk. Szóval, a Himnuszt még meghallgattam, és mielőtt a doktor úrék mentek volna köszönteni a földszintre, megkérdezték, hogyan érzem magam. Hát, már sűrűsödtek a fájások, mondtam is, úgyhogy pillanatok alatt a szülőszobában találtam magam, és  talán húsz perc alatt meg is volt. Zsuzsa. 3200 gramm, 52 centiméter.

Dremákné a Vetőmag- termeltető és Értékesítő Vállalat 4. sz. (rédei) telepén adminisztrátor. férje a helyi termelőszövetkezetben ács. 1980. májusában volt az esküvő, s most második gyermekük nevét már bemondta a rádió, televízió, megírják az újságok.

A biztosítás egyébként 2001- ben jár le. Zsuzsa akkor tölti be 18. életévét. Addig is jó egészséget kívánunk neki és szüleinek …

Kép és írás — wér —”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1983. január (38. évfolyam, 1-25. szám)  / 1983-01-03 / 1. szám

 

Kiemelés tőlem – a szerk.

Be the first to comment on "Múltidéző – Az oroszlányi szülőotthonban jött a világra az ÁB-bébi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*