Mezőgazdasági gépek az utakon

/A kép illusztráció- fotó:nol.hu/

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét a mezőgazdasági gépek közlekedésével kapcsolatos fokozott baleseti kockázatokra.

A nyári mezőgazdasági munkák időszakában megnövekszik a közúti közlekedésben résztvevő lassú járművek, önjáró munkagépek száma. A nap bármely időszakában találkozhatunk a közutakon munkába, vagy onnan hazafelé tartó mezőgazdasági gépekkel, amelyek olykor hosszú kilométereken keresztül lassítják a forgalmat.

A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség arra kéri a gépjárművezetőket, hogy

  • Ezeket a nagyméretű járműveket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg! A mellettük való elhaladás nagyobb odafigyelést és türelmet igényel még jó látási körülmények között is.
  • Az előzés megkezdése előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy van-e elegendő, belátható útszakasz a manőverhez. Szintén fontos meggyőződni a megfelelő oldaltávolság megtartásáról is, mivel ezeknek a gépeknek a mérete, alakja szinte minden esetben eltér a megszokott járművekétől.
  • Földutak és szilárd burkolatú utak kereszteződéséhez közeledve csökkentsék a gépjármű sebességét, és körültekintően haladjanak el az adott útszakaszon.

A mezőgazdasági munkagépekkel közlekedő sofőrök figyeljenek az alábbi szabályok betartására:

  • Közútra csak abban az esetben hajthatnak fel, ha azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha a jelzőtábla tiltja ugyan, azonban a munkaterület másként nem közelíthető meg.
  • Rendelkezniük kell érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással, túlméretes jármű esetén ezeken kívül az adott út kezelőjének útvonalengedélyével is.
  • Különösen fontos hogy a túlsúlyos, túlméretes mezőgazdasági rendeltetésű gépekkel és vontatmányaikkal közlekedők tartsák meg a rájuk vonatkozó speciális szabályokat is.
  • A járművek vezetőinek a közútra történő felhajtás előtt a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket el kell távolítaniuk. Amennyiben azokat az úttestre felhordják, gondoskodniuk kell azok eltakarításáról.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arra kér minden közúton közlekedőt, hogy legyenek figyelemmel, türelemmel a mezőgazdasági gépjárművekkel szemben, és a balesetek elkerülése érdekében a közúti közlekedés szabályait betartva vegyenek részt a forgalomban!

Fentiekről a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatott bennünket.

Be the first to comment on "Mezőgazdasági gépek az utakon"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*