A Majki műemlékegyüttes krónikája – A háború után, és az Esterházyak sorsa

(fotó:wikipedia, Wg1017)

Legnagyobb történelmi kincsünkkel már többször foglalkoztunk: felújítása kapcsán, korábban a szerzetesek napja alkalmából, stb… de mutattunk róla régi képeket is.

Most egy minisorozat keretében a műemlékegyüttes történetébe merülünk be egy kicsit, annak örömére, hogy évek óta már a felújított kastélyépület is látogatható.

Az Esterházy család egy cellalakásban talált menedéket.

Egyik fiuk a háború, másik a háború utáni paralízisjárvány áldozata lett, a családfő, Esterházy Móric gróf, és egyetlen lánya, Mónika Bécsbe távozott.

A grófné és testvére azonban maradt: Esterházy Móricné, született gróf Károlyi Margit és Emma testvére egészen 1973-ig lakták a cellaépületet, kétkezi munkájukkal keresve meg a megélhetésükhöz szükséges pénzt.

” – Nem, Majkot nem hagyom el! – mondta az erőslelkű Károlyi Margit és maradtak.

A tábori kórházban sebesülteket ápoltak, a háború után két kezükkel keresték a kenyerüket, napszámoskodtak, Oroszlányba jártak gyári munkára.”

  (forrás:majkikolostor.hu) 

(fotó:wikipedia – Civertan)

A háború után a kastély tábori kórházként, munkásszállóként, lakóépületként funkcionált.

1946-tól a Magyar Írónők Köre bérelte a kastélyt, alkotóházként használták és a bérleti díj fejében helyreállíttatták a kastély jobb szárnyának tetőzetét.

Az 1950-es években üresen állt az épület, nyaranta úttörők táboroztak az évszázados falak között.

1962-ben az Országos Műemléki Felügyelőség hozzákezdett a rekonstrukcióhoz, többek között ekkortájt restaurálták a refektórium freskóit is, Haraszti Margit, restaurátor vezetésével.

Néhány cellaházban kiállítás kapott helyet, a többit üdülővé alakították át.

(forrás:wikipedia)

Be the first to comment on "A Majki műemlékegyüttes krónikája – A háború után, és az Esterházyak sorsa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*