„Gondolatok sugárútján a remeteségbe – Ötletbörze Majkért” 2004.

/Kép: A fiatal szakemberek sok használható elképzeléssel érkeztek – Forrás:Library.hungaricana.hu/24 óra, 2004. szeptember/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről.

Alább a 2000-es évekből olvashat egy cikket:

Gondolatok sugárútján a remeteségbe

Ötletbörze Majkért. Angol és magyar szakemberek párbeszédet kezdtek az építészeti kincs hasznosításáról. A kistérség is gondolkodóbb esett.

Fiatal szakemberek a remeték életének interaktív bemutatásával is csábítanák a vendégeket a műemlékegyüttes falai közé.

Hűvös Récsy Lídia

Majk

Az Európai Unió május elsejével szentesített bővítése alkalmából Nagy-Britannia rendezvénysorozatot indított hazánkban és a többi kelet-európai csatlakozó országban Gondolatok sugárútján címmel. A program egyik eseményeként a múlt hét végén brit és magyar szakemberek ötletbörzére érkeztek a majki remeteségbe, hogy együtt elemezzék az épületegyüttes hasznosításának lehetőségeit.

Öt munkacsoportban, öt makörben beszélgetett a harmincöt résztvevő. Múzeumpedagógiáról, kiállításokról ugyanúgy szó volt, mint a látogatóbarát fejlesztési lehetőségekről, forrásteremtésről.

Szinte minden csoportban külföldi példák és hazai párhuzamok felidézésével kezdték a szakemberek, majd sorolták a számításba vehető hasznosítási formákat mondta lapunknak Kalotáné Gajdóczky Rita, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) osztályvezetője. – Az ötletbörzén azt is megfogalmazták, hogy minden fejlesztés alapjának az épített és természeti környezet itt meglépő egyedülálló összhangjának kell lennie, mert csak ennek figyelembevételével lehet j igazán versenyképessé és népszerűvé tenni Majkot.

– A MAG – hangsúlyozta az osztályvezető – jelenleg készíti a Majki Műemlékegyüttes hasznosítási koncepcióját, de ezt megelőzően el kell végezni azokat az építéstörténeti, család- és kerttörténeti kutatásokat, amelyek ismeretében kidolgozhatok a konkrét elképzelések.

Vonzerő lehetne

A majki helyszín különböző történeti korszakainak bemutatása (remeteség, vadászkastély, posztógyár, mezőgazdasági iskola, kórház stb.).
– 
gyógynövénytermesztés,
– 
remeték életének interaktív bemutatása,
– 
életmódközpont.

Múltidéző

A XVIII. századi Közép-Európa egyik egyedülálló építészeti műemlékegyüttese a majki, remeteség, a kamalduli néma barátok kolostora.

A remeteség Franz Anton Pilgram, a nagy osztrák építész terve és irányítása alapján épült a kamalduli szerzeteseknek. A XVIII. század végétől az Eszterházyak kastélyként használták. A bencésekből kivált, Romuáld által 1012-ben alapított kamalduli rend tagjai néma barátokként, szigorú regulák szerint éltek épp ilyen szigorú a kolostoregyüttes építészeti alaprajza, a maga kiegyensúlyozott négyszögszimmetriájával. A remetelakok intim udvart zárnak körül, amelynek közepén templomocska áll, s hogy a hamisítatlan barokk hangulat még teljesebb legyen, a torony harangjátéka Eszterházy Pál 1711-ből származó Harmonia Caelestis című zenei gyűjteményének darabjait játssza negyedóránként.

Szentföldi barangolás

Kedden Oroszlányban tartotta ülését a Közép-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság. A grémium tagjai mások mellett Rajnai Gábor polgármester előadásában -megismerhették az oroszlányi kistérség turisztikai stratégiájának és operatív programjának eddig kidolgozott projektjeit.
A
programalkotók megállapítása: a majki műemlékegyüttest felkereső vendégek az átmenő (tranzit) kirándulókat jelentik, akiket többnapos maradásra kell késztetni. Erre esély az egyes települések gasztronómiai különlegességeinek felfedezése és bemutatása, hosszú távon a majki összekötő út megépítése valamint a Szentföldet bemutató projekt elkészítése, a kistérségi sportolási és kulturális lehetőségek bővítése, információs és turisztikai központ létrehozása.”

Forrás:Library.hungaricana.hu/24 óra, 2004. szeptember (15. évfolyam, 204-229. szám) / 2004-09-30 / 229. szám

Be the first to comment on "„Gondolatok sugárútján a remeteségbe – Ötletbörze Majkért” 2004."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*