Környe 37 vászonképen: a tárlat április 23-áig látható

Április 23-áig látható a környei Művelődési Házban az a kiállítás, amely a Környe-Kép elnevezésű fotópályázatra beérkezett, és a zsűri által legkiemelkedőbbeknek ítélt, vászonra nyomtattatott alkotásokból nyílt február 28-án.

A megnyitót és a pályázat eredményhirdetését nem csak az alkotók, a szervezők is izgatottan várták, hiszen Környe életében korábban ilyen kezdeményezésre nem volt példa, a pozitív visszajelzések és a jelentős érdeklődés alapján azonban már most kijelenthető, hogy a pályázattal a környei önkormányzat hagyományt teremtett.

A fotópályázatot a helyhatóság 2019 májusában hirdette meg, a felhívás az amatőr fotósokhoz szólt. A kiíró olyan képeket várt, amelyek a falu jellegzetes, vagy kevésbé ismert természeti, illetve épített értékeit, látnivalóit mutatják be, egyik fontos kitétel volt, hogy a képek 40×60-as nagyításra alkalmasak legyenek. A pályázat december 6-ai benyújtási határidejéig 25 alkotó összesen 293 fotót juttatott el a kiíróhoz, 16-an Környén élnek, mellettük Budapestről, Tatabányáról, Oroszlányból, Vértessomlóról és Bokodról is pályáztak.

A pályázatokat elbíráló zsűri elnöke, Juhász Attila fotóművész négy körben szűkítette az alkotásokat, elsődleges szempontként a kiírásnak megfelelőséget figyelembe véve, de még így is nehéz feladat előtt álltak Beke László polgármesterrel és Soltész László pedagógussal a végső sorrend kialakításakor.

A pályázat sikerét és a benyújtott alkotások gazdagságát jelzi, hogy a harmadik válogatást követően is még 95 fotó volt versenyben, a negyedik szűrésnél pontosan 40 kép kapcsán döntöttek az ítészek. Bár a felhívásban az szerepelt, hogy a zsűri által kiválasztott 30 alkotásról készül vászonkép, ez a szám végül 37-re emelkedett, és a benyújtott fotók között több olyan is fellelhető, melyek (például panorámakép) nem feleltek meg a kiírásnak, de az önkormányzat a későbbiekben minden bizonnyal készíttet belőlük vászonképeket.

A sorozatok értékelésekor a zsűri úgy ítélte meg, hogy valamennyiben található olyan fotó, amely(ek) önmagukban nem érték el a kívánt színvonalat, ezért azokból a legkiemelkedőbbeket válogatták ki, így a tárlat „csonka” sorozatokat is bemutat, illetve sorozatból „kiemelt” képet. Olyan fotók is érkeztek, melyek technikailag és komponálásában hagynak kívánnivalót maguk után, ám az alkotói gondolat dicséretes. Ilyen Varga Katalin, a környei pincékről készített „elmúlás és megújulás” fotói, melyeket papíralapon szintén láthat a nagyközönség. Ez a két kép egy nagyon jó sorozatnak a része, de technikailag nem jól készültek, ugyanakkor a gondolat nagyon érdekes, követendő. A sorozat még nincs kész, csak egy kezdés, egy vázlat, de ki kell futtatni, mert követendő és jó vázlat – mondta el a megnyitón Juhász Attila a képek kapcsán.

A teljes cikk ITT olvasható!

Be the first to comment on "Környe 37 vászonképen: a tárlat április 23-áig látható"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*