Négy férfi négy hónap ötvennégy lopás – egyezség a bűnösség beismeréséről

/A kép illusztráció!/

„A Tatabányai Járási Ügyészség a többrendbeli lopás bűntette miatt indult ügyben a letartóztatásban lévő négy elkövetővel egyezséget kötött a bűnösség beismeréséről, amely után a vádiratban a vádlottak letartóztatásának fenntartását és a velük kötött egyezségek bíróság által jóváhagyását indítványozta.

Az elkövetők letartóztatásáról az ügyészség a /letartoztattak-a-tatabanyai-horgaszhazak-feltoroit/ oldalon adott ki sajtóközleményt.

A vádirat szerint a férfiak 2019. április 13. és 2019. augusztus 17. között lakókocsikat, stégeket, hétvégi, illetve családi házakat törtek fel Tatabánya, Oroszlány, Tiszaug, Dunavecse, Alsónémedi, Szigetbecse, Solt, Makád, Alsószentiván és Ráckeve területén.

Valamennyiszer az elsőrendű vádlott szállította az elkövetés helyszíneire társait. Mindegyik esetben ketten az ajtók, ablakok felfeszítésével a házakba bejutottak, az eltulajdonítani kívánt tárgyakat összeszedték, azokat a közelben várakozó és figyelő negyedik társukhoz hordták. Telefonhívásukra a helyszínre érkező elsőrendű vádlottal a tárgyakat a gépjárműbe pakolták, majd az autóval távoztak a helyszínről.

A legsúlyosabb esetben három vádlott 2019. május 30-án 01 óra 17 perc körül egy dunavecsei gazdasági társaság irodai ablakát pajszerrel befeszítette, belökte, azon keresztül bemásztak az iroda helyiségbe, majd áramtalanították az infrakamerákat. Az irodahelyiségben az elkövetők kutatást végeztek, a zárt fiókokat, zárt szerkényeket felszakították. Az irodahelyiségből harmincezer forint készpénzt, valamint egy számítógépházat tulajdonítottak el. Ezután az elkövetők az irodából nyíló másik helyiség lemezajtaját is felfeszítették, ott kutatást végeztek, majd az ott lévő bútorszéfeket, benne négy és fél millió forint készpénzzel, megpróbálták eltulajdonítani, amit azonban azok fizikai védelme megakadályozott.

Az ügyészség indítványozta, hogy a vádlottak és az ügyészség között kötött egyezséget a bíróság hagyja jóvá. Ennek alapján az elsőrendű vádlottat két év hat hó börtönbüntetésre, a másodrendű vádlottat két év tíz hó börtönbüntetésre, a harmadrendű vádlottat négy év hat hó börtönbüntetésre, a negyedrendű vádlottat két év nyolc hó börtönbüntetésre ítélje. Az ügyészség indítványozta azt is, hogy a harmadrendű vádlottat öt év közügyektől eltiltásra, a többi vádlottat egyezően három év közügyektől eltiltásra ítélje a bíróság.

Amennyiben  a bíróság az egyezséget jóváhagyja, az ügyben tárgyalást nem tart, a vádlottak kihallgatásán túl bizonyítást nem vesz fel, az ítéletet az ügyiratok alapján hozza meg, továbbá nincs helye fellebbezésnek a bűnösség megállapítása, a váddal egyezően megállapított tényállás és minősítés, a jóváhagyott  egyezség alapján megállapított joghátrányokkal szemben.”

Az Ügyészség sajtóközleménye

Be the first to comment on "Négy férfi négy hónap ötvennégy lopás – egyezség a bűnösség beismeréséről"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*