„Elkészült az Oroszlányi Hőerőmű 50 megawattos turbinája”

/A képeken:Az Oroszlányi Hőerőmű harmadik gépegységét december 1. helyett november 7-ére üzembe helyezik.

Előtérben a szabadtéri alállomás”, valamint: „Falat bontottak a Klement Gottwald Villamossági Gyárban. Hogy miért? Ekkor szállították ki az Oroszlánvi Hőerőműnek készült 50 megawattos, hidrogénhütésü turbógenerátort. A 78 tonnás óriást nagy teljesítményű hidraulikus emelőkkel helyezték egy különleges szállítókocsira” –

Talán érdekes lehet, mit írt a sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1960-as évekből olvashat egy cikket:

Elkészült az Oroszlányi Hőerőmű 50 megawattos turbinája

A Láng Gépgyárban az Oroszlányi Hőerőmű részére elkészült egy újabb 50 megawattos óriás turbina, amelynek hatásfoka nagyobb, mint az eddigi hazai gyártmányú erőgépeké. Különféle műszaki változtatások eredményeként az erőmű az uj turbinával olcsóbban termeli az áramot, és évente egymillió forint értékű fűtőanyagot takarít meg.

Sok műszaki nehézséget kellett leküzdeniük a Láng-gyáriaknak, amig az óriás gép mintegy hetvenezer alkatrésze elkészült. Az alkatrészgyártás torlódása miatt a gép készítői az év közepén, tervükhöz képest, még másfél hónappal el voltak maradva.

A szerelde dolgozói azonban kongresszusi felajánlásként vállalták, hogy az alkatrész-gyártásnál elszenvedett időveszteséget pótolják, és az előirt határidőre átadják a turbinát. Seres Jenő szerelőcsoportjai az utóbbi hetekben egymást váltva éjjel-nappal munkában voltak, s igy valóban el is készült határidőre a turbina.

Már megkezdték a turbina szétszerelését, a hatalmas alkatrészeket rövidesen vagonokba rakják és elszállítják rendeltetési helyére, Oroszlányba.”

 

Forrás és fotók:Library.hungaricana.hu/ Amerikai Magyar Szó, 1962. július-december / 1962-10-18 / 41. szám

Be the first to comment on "„Elkészült az Oroszlányi Hőerőmű 50 megawattos turbinája”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*