Bemutató órák a Hamvas Béla Gimnáziumban

/Fotó: Facebook/

A Hamvas Béla Gimnázium közösségi oldalán újságolta, hogy bemutató órákon látták vendégül az Oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola 8. osztályos diákjait.

Mint írták, a látogatásra pályaválasztási nap keretében 2024. október 9-én került sor, ahol a diákok érdeklődési körüknek megfelelő tantárgyakból nyílt órákon vehettek részt.

Az alábbiakat olvashatjuk erről a gimnázium Facebook oldalán:

„Én a 11. évfolyamos komplex természettudomány és a 9. évfolyamos a digitális kultúra óráimon tártam szélesre a tanterem ajtaját.

Az általános iskolásoknak nyilván furcsa becsöppenni a 11. évfolyamosok órájára, de a komplex természettudomány tanórán nem tantárgyankénti bontásban oktatjuk a természettudományokat, sokkal inkább jelenségeket vizsgálunk, szemléletmódot formálunk, természettudományos műveltséget bővítünk, kísérletezünk, projektfeladatok kooperatív megoldására ösztönözzük diákjainkat.

Tanítványaimmal ezt a sokszínűséget igyekeztünk bemutatni vendégeinknek.

A kisdiákok meghallgathatták Fülöp Anita és Horn Lilla (11.b) összefoglalóját a „Hogyan védekezhetünk a földrengés hatásai ellen?” című projektfeladatról. Fülöp Erika, Kakucsi Viktória és Varga Bernadett (11.a) látványos fizikai és kémiai kísérleteket mutattak be, melybe igyekeztek bevonni a nyolcadikosokat is.

Baráth Zsombor és Spindler Bertalan (11.a) pedig az őszi Medve Matek versenyről tartottak élménybeszámolót.

A kilencedikesekkel digitális kultúra órákon a Word szövegszerkesztő programmal foglalkozunk. A bemutató órán játékos formában tankockákkal bővítettük az ismereteket. Tanári mesterprogramom részeként már tíz éve népszerűsítem a tankockák használatát.

Mivel a tankockák alkalmasak a tanulási folyamat lépésekre bontására, egyéni tanulási ütemre, önellenőrzésre, differenciálásra sok pedagógus szívesen használja már ezeket az óráin.

Ezért általános iskolás vendégeink könnyedén be tudtak kapcsolódni a tanórába. Néhányuk a foglakozás végéig önállóan meg tudta oldani ugyanazokat a feladatokat, amelyeket kihívásként a kilencedikesek elé tűztem ki. Ez egyértelműen egy hatékony óra volt.

Remélem, hogy kollégáimmal sikerült ízelítőt adnunk a Hamvas Béla Gimnáziumban folyó munkáról, és a nyílt órákat meglátogató kisdiákok nálunk folytatják majd tanulmányaikat!

Szeretettel várjuk az általános iskolásokat az október 24-i Nyílt Napunkon is!”

Szampler Aranka

mesterpedagógus

Be the first to comment on "Bemutató órák a Hamvas Béla Gimnáziumban"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*