Átalakítják a gyermekorvosi körzeteket Oroszlányban

/ A kép illusztráció – Fotó: Pixabay.com/

A minap írtuk, hogy Oroszlány Képviselő-testülete 2024. szeptember 26-án (csütörtök) ülésezik.

Itt egyebek mellett Oroszlány házi gyermekorvosi körzeteiről is tárgyalnak.  Több javaslatot terjesztenek elő, melyek a IV. körzet megszüntetésről, a többi körzet átalakításáról, azok továbbműködtetéséről, helyettesítésekről szólnak:

A testület ülésére készült, fentiekkel kapcsolatos, nyilvánosan hozzáférhető anyagot idézzük:

„Tisztelt Képviselő-testület!

A háziorvosi körzetek ellátásának biztosításával kapcsolatos feladatokról és egészségügyi alapellátások  körzetei kialakításának eljárásrendjéről szóló 48/2023. (XI.22.) BM rendelet alapján Oroszlány Város  házi gyermekorvosi alapellátás feladatellátásról az alábbi tájékoztatást adom:

Oroszlányban jelenleg 4 házi gyermekorvosi körzet működik. A IV. számú gyermekorvosi körzet  feladata 2017. január 1. napjától helyettesítéssel kerül ellátásra. A helyettesítést Dr. Lakatos Klára, a II.  számú körzet gyermek háziorvosa, valamint a Dr. Szenczi Julianna, a III. számú körzet gyermek  háziorvosa, felváltva látják el.

Dr. Szenczi Julianna 2024. június 26-án, Dr. Lakatos Klára 2024. június 27-én bejelentette, hogy  nyugdíjba vonulás miatt az Önkormányzatunkkal kötött feladat ellátási szerződésüket 2024. július 1.  napjával felmondják, és tevékenységüket 2024. december 31. napjával befejezik.

Önkormányzatunk mindent elkövet, hogy a tartósan betöltetlen IV. számú gyermek háziorvosi körzet  betöltésre kerüljön (folyamatos hirdetés, szolgálati lakás, valamint felszerelt rendelő biztosítása,  továbbá lakásvásárláshoz önkormányzati támogatás), azonban a mai napig ez nem sikerült.

Azzal, hogy a jelenleg a II. és III. gyermek háziorvosi körzetben praktizáló, és a IV. számú körzetben helyettesítést ellátó gyermekorvosok feladatellátásukat 2024. december 31. napjával befejezik, az oroszlányi gyermekek egészségügyi ellátása veszélybe kerül, tekintettel arra is, hogy az I. számú gyermek háziorvosi körzet feladatellátását végző Dr. Gieszer Zsuzsanna is már nyugdíjas korú, és működési engedélye 2025. március 31-ig szól.

Ha egyedüli gyermekorvosként Dr. Gieszer Zsuzsanna is befejezi tevékenységét, akkor az oroszlányi gyermekek teljesen ellátatlanul maradnak.

A probléma megoldása érdekében július hónapban megkerestük az Országos Kórházi Főigazgatóságot.

Segítséget nem tudtak nyújtani, válaszlevelükben az önkormányzat kötelező feladatellátását emelték ki, továbbá olyan javaslatokat tettek, melyeket az önkormányzat eddig is rendszeresen alkalmazott üres háziorvosi státusz gyors betöltése érdekében (üres gyermekorvosi státusz évek óta folyamatos hirdetése, szolgálati lakás, lakhatás biztosítása, önkormányzati támogatás). Az a válaszlevélben is hangsúlyozottan szerepel, hogy gyermekorvosi tevékenység kizárólag csecsemő- és gyermekgyógyász  szakvizsgával látható el, ezért ebben a körben nincs mód egyéb szakvizsgákkal vagy az OKFÖ  alkalmazásában helyettes háziorvosi tevékenység keretében történő feladatellátásra. A válaszlevelet az  előterjesztés 3. melléklete tartalmazza.

A kialakult helyzet megoldása érdekében szeptember elején tárgyalást folytattunk a gyermekorvosokkal, akik ideiglenes megoldásként vállalják, hogy 2025. június 30-ig tovább folytatják tevékenységüket. Ennek azonban feltétele, hogy a IV. számú házi gyermekorvosi körzet – amelyet helyettesítéssel láttak el – megszüntetésre kerüljön, és a terület a másik három körzet között kerüljön felosztásra. További feltétel, hogy a helyettesítéssel járó OEP finanszírozást – amely a körzet felosztásával megszűnik – az önkormányzat kompenzálja, havi 500.000 Ft/fő támogatási összeggel (3 gyermekorvos tekintetében havi 1,5 M Ft).

Tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (1) bekezdése szerint a jogszabályban meghatározott szempontok alapján, az Országos Kórházi Főigazgatóság (továbbiakban: OKFŐ) alakítja ki az egészségügyi alapellátások körzeteit, a települési önkormányzatok bevonásával.

Ezek alapján javaslom, hogy kezdeményezzük az OKFŐ-nél a IV. számú házi gyermekorvosi körzet megszüntetését, és a másik három gyermekorvosi körzet átalakítását, az alábbiak szerint:

Az I. számú gyermek háziorvosi körzethez (Dr. Gieszer Zsuzsanna) tartozó 0-14 éves korú gyermekek száma 791 fő, a II. számú körzetben (Dr. Lakatos Klára) 606 fő, a III. számú körzetben (Dr. Szenczi Julianna) 765 fő, a IV. számú gyermek háziorvosi körzethez tartozó területen élő 0-14 éves korú gyermekek száma pedig 521 fő. Az gyermek háziorvosi körzethez tartozó utcák jegyzékét az előterjesztés 1. melléklete tartalmazza.

A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet 17/A. § (2) bekezdés a) pontja szerint a háziorvosi körzetben ellátott lakosságszámnak a házi gyermekorvosi körzet esetén legalább 600 főt el kell érnie.

Az új gyermek háziorvosi körzetekre vonatkozó javaslatot az előterjesztés 2. melléklete tartalmazza. Ez alapján az I. számú körzetben 902, a II. számú körzetben 888, a III. sz. körzetben 893 lenne az ellátott lakosságszám, amely megfelel a jogszabályban előírtaknak.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kérem az előterjesztés megvitatását és a határozati javaslat elfogadását!

Oroszlány, 2024. szeptember 20.

Lazók Zoltán

Oroszlány Város Önkormányzata képviselő-testületének  …/2024. (….) határozata  az oroszlányi gyermek háziorvosi körzetekkel kapcsolatos döntésekről

Oroszlány Város Önkormányzatának képviselő-testülete:

1. Egyetért a IV. számú gyermek háziorvosi körzet megszüntetésével, és a körzethez tartozó ellátási  terület I., II., III. számú gyermek háziorvosi körzetek közötti elosztásával.

2. Felhatalmazza a polgármestert, hogy a IV. számú háziorvosi körzet megszüntetése, és az I., II., III.  számú háziorvosi körzet átalakítása érdekben eljárást kezdeményezzen az Országos Kórházi  Főigazgatóságnál, a 2. mellékletben meghatározottak szerint.

3. Egyetért, hogy Dr. Lakatos Klára, Dr. Szenczi Julianna és Dr. Gieszer Zsuzsanna házi gyermekorvosok részére az önkormányzat a helyettesítés megszűnésének időpontjától 2025. június 30. napjáig havi 500.000 Ft/fő támogatást nyújt. A támogatás forrását 2024. évi költségvetésben az Általános tartalék terhére biztosítja.

4. Felhatalmazza a polgármestert a gyermek háziorvosokkal kötendő támogatási szerződés aláírására.

5. Utasítja a polgármestert, hogy az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének soron következő  módosításakor gondoskodjon a 3. pont szerinti előirányzat költségvetésben történő módosításáról  és ennek megfelelően a költségvetési rendelet módosításának képviselő-testület elé terjesztéséről.

6. A támogatás összegének 2025. évi forrását az önkormányzat 2025. évi költségvetésébe betervezi.

Határidő: a határozat kihirdetésére: 2024. szeptember 30.

Felelős:  a határozat kihirdetéséért: Dr. File Beáta jegyző  ”

Az előterjesztések ITT találhatók.

A fenti témával kapcsolatos anyag teljes egészében a 12. napirendnél olvasható – a szerk.

 

Forrás oroszlany.hu

 

Be the first to comment on "Átalakítják a gyermekorvosi körzeteket Oroszlányban"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*