Szennyezett anyagokat rakhattak le Pusztavám közelében

/A képen Pusztavám külterülete, nem a cikkben jelzett helyen – Illusztráció!/

Az MTI Országos Sajtószolgálat honlapján péntek délután az alábbi közlemény jelent meg Pusztavámmal kapcsolatban – Szöveghűen idézzük:

„ Itt a bizonyíték: súlyos környezetszennyezés a Natura2000-es természetvédelmi területen

A Pusztavám határában lévő, 2014-ben bezárt Márkus-hegyi bánya kötelező rekultivációjával kapcsolatban Csárdi Antal bizonyítani tudja, hogy környezetvédelemként próbálnak eladni egy olyan beruházást, ahol mérgező anyagok tucatjait hordják a területre. Ezen mérgező anyagok többségükben jól oldódnak a vízben, és a csapadék következtében bele fognak oldódni a vízbázisba, ezzel veszélyeztetve a helyi lakók egészségét.

Lakossági bejelentésre Pusztavámon Csárdi Antal országgyűlési képviselő mintát vett a feltöltési talajból, mivel a helyiek penetráns bűzt érzékeltek a település mellett lévő tómederből, amit rekultivációs célból épp feltöltenek. Az akkreditált labor vizsgálatából kiderült, hogy több típusú fém- illetve félfém szennyezés található. A talaj arzén, bárium és ólomtartalma megközelíti az egészségügyi határértéket.

A mérgező kadmiumból az egészségügyi határérték két és félszerese található, ahogy a króm is a határ felett van. Ezen felül a feltöltésére használt talajban az ásványolaj szénhidrogének mennyisége az egészségügyi határértéknek a 23 és félszerese.

A talajmintában a vizsgálat olyan multirezisztens baktériumok jelenlétét is kimutatta, melyeket az antibiotikumok túlnyomó többségükben nem tudnak elpusztítani. Jól látható, hogy a környezetvédelmi hatóság és a bányakapitányság ehhez az átveréshez aktív segítséget nyújt, mert jogellenesen és tudatosan zárkóztak el a képviselői megkereséstől, és nem hajlandóak semmilyen módon foglalkozni az egyértelmű környezetszennyezéssel. Kimondható, hogy a hatóságok az ellenőrzési feladatukat minimális szinten sem látják el.

Csárdi Antal felszólítja a kormányt és a környezetvédelmi hatóságokat, hogy soron kívül vizsgálják ki az ügyet, nevezzék meg a felelősöket és szabadítsák meg Pusztavámot a mérgektől!

LMP Sajtó                            Kiadó: LMP – Magyarország Zöld Pártja”

Forrás: OS

Időközben több sajtóorgánum is lehozta a hírt. Pusztavám Önkormányzata szombaton a  Pusztavám Község / Gemeinde Pußtawam Facebook oldalon alábbiakat közölte –  idézzük:

Tisztelt Pusztavámi Lakosok!

A telex.hu-n a tegnapi nap folyamán megjelent „Súlyosan szennyezett anyagokat hordtak a Pusztavám melletti természetvédelmi területre” című cikk nyomán természetesen Pusztavám Község Önkormányzata minden lehetséges fórumot, hatóságot bevonva tájékozódni fog a cikkben megjelentekről. Fontos megjegyezni, hogy az említett terület nem Pusztavám közigazgatási területén található. A kapott információkról tájékoztatni fogjuk Önöket, az információk megérkeztéig türelmüket kérjük.”

A téma Pusztavám lakosain túl a térséget is érintheti. Más – nem hivatalos – forrásból úgy tudjuk, a Cica-homok nevű egykori bányató területéről van szó.

Figyelemmel kísérjük a fejleményeket, és mihelyt új információkat tudunk meg,  jelentkezünk – a szerk.

Be the first to comment on "Szennyezett anyagokat rakhattak le Pusztavám közelében"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*