Újabb sikeres rendezvény

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete közösségi oldalán írta, hogy március 15. elő-zöngéjeként könyvbemutatót szerveztek.

Mint írták, a nagy érdeklődés mellett megtartott író-olvasó találkozón vendégük volt Prof. dr. Hermann Róbert hadtörténész, aki „ Pákozdtól Schwechatig” című legújabb kötetét mutatta be.

A továbbiakban ezt írták a rendezvényről: „Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében rendezett ankéton Árva Ferenc, elnökségi tagunk beszélgetett a szerzővel elsőként életpályájáról, történészi előmeneteléről, majd a kötet keletkezéséről, tartalmáról. A könyv a magyar államiság egyik legkritikusabb időszakát állítja a középpontba.

A szerző, aki a téma talán legjobb ismerője, a legújabb kutatások alapján nyújt átfogó képet a forradalmi magyar kormány és az általa felállított új magyar haderő első nagy próbatételéről, a Josip Jellačić horvát bán, császári-királyi altábornagy csapatai ellen vívott dunántúli és alsó-ausztriai hadműveletekről. Bemutatja a konfliktus előzményeit, a magyar-horvát viszony alakulását 1848 márciusától szeptemberig, különös tekintettel az 1848. március 23-án horvát bánná kinevezett Jellačić szerepére, illetve a magyar kormány megbékélési törekvéseire és a birodalmi kormányzat Jellačićhoz fűzött reményeire.

Foglalkozik a Batthyány-kormány hadseregszervező és honvédelmi intézkedéseivel, amelyek révén lehetővé vált a horvát támadás kivédése. Ezt követi az 1848. szeptember 11. és október 30. közötti mintegy másfél hónap hadműveleteinek bemutatása. Ezek során a frissen szervezett magyar honvédsereg először megállította Jellačić támadó hadseregét a Dunántúlon, majd az 1848. október 6-i bécsi forradalmat követően kiűzte azt az országból.

A hadműveletek eredményeként október második hetének végére a Dunántúlon már nem állomásoztak ellenséges csapatok, mert vagy kiűzték őket, mint Jellačić támadó seregét, vagy elfogták őket, mint a székesfehérvári horvát helyőrséget vagy a Szlavóniából betört Roth-hadosztályt. Külön fejezet szól Jellačić üldözéséről és arról, hogy a bánt üldöző magyar hadsereg miért torpant meg a Lajtánál, és miért nem sietett a forradalmi Bécs felmentésére.

Az utolsó fejezet az október végén Bécs megsegítésére indított támadást, illetve az azt lezáró schwechati csatát mutatja be. Összességében a magyar hadsereg ezekben a hadműveletekben szerezte meg azt a tapasztalatot, amelynek révén az 1848-1849. téli hadjáratban képes volt kivédeni a császári- királyi hadsereg Magyarország elleni összpontosított támadását.

A könyvben gazdag szövegközi képanyag, valamint térképek és színes képmelléklet segítenek abban, hogy átfogó képet kaphassunk ennek a Magyarország történelmében oly nagy szerepet játszott eseménysornak a menetéről és szereplőiről.

A rendezvény végén a szerző dedikálta könyvét az érdeklődők számára.”

Forrás és fotó: Facebook

Be the first to comment on "Újabb sikeres rendezvény"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*