Testvérvárosi együttműködést kötött Oroszlány és a franciaországi Yerres

/MTI fotó/Kovács Attila/

A testvérvárosi hálózatba bekapcsolódott települések a polgári diplomácia eszközével is erősítik Európa vérkeringését, aktivitását –

– mondta Szili Katalin miniszterelnöki tanácsadó szombaton a majki Kamalduli Remeteségben, ahol aláírták az Oroszlány és a franciaországi Yerres együttműködéséről szóló megállapodást.

    Szili Katalin kiemelte: Európában a testvértelepülési kapcsolatok teremtik meg a kontinens európai polgárokhoz legközelebb álló hálózatát, ez az együttműködés 1984-ben kapott különös lendületet.

    Ma már csaknem 14 ezerre tehető Európában a hálózatban részt vevő települések száma – tette hozzá.

    Lazók Zoltán  köszöntőjében úgy fogalmazott: „A barátság az egyetlen olyan kapcsolat, amely kölcsönös, szabad választással jön létre. Nem velünk születik, mi teremtjük. A barátság születése mindig együtt jár azzal az érzéssel, hogy valahol találkozzunk”.

    Hozzátette: az az Európa, amit ismerünk és szeretünk, nem jöhetett volna létre az ilyen típusú kapcsolatok nélkül. A sok kis együttműködés mind-mind letéteményese annak a világnak, amiben mindannyian otthon érezzük magunkat.

    Olivier Clodong, Yerres polgármestere felidézte: Oroszlányt és Yerrest a kamalduli szerzetesek jelenléte kapcsolta össze. A Yerresből érkezett látogatók a majki Kamalduli Remeteséget felkeresve vették fel a kapcsolatot Oroszlány önkormányzatával, ezzel a találkozással kezdődött a testvérvárosi kapcsolat aláírásáig vezető eseménysor.

    Yerres harmincezer lakosú város Párizs közelében. A városban élénken őrzik Rákóczi Ferenc emlékét, minden évben tartanak Rákóczi-napot, a településen tér és utca is őrzi a fejedelem emlékét. Tiszteletére Yerres városa – korábbi nevén Grosbois – magyar támogatással emlékoszlopot állított fel, majd 2010-ben itt helyezték el a fejedelem bronzba öntött arcmását is.

    Az oroszlányi Rákóczi Szövetség 2009 óta ápol kapcsolatot a Párizsi Magyar Ház Egyesülettel, valamint a Párizsi Magyar Katolikus Misszióval, közreműködésükkel rendszeresen részt vesznek a yerresi megemlékezésen.

    Rákóczi Ferenc a szabadságharc bukása után Yerres-ben, a kamalduli szerzeteseknél talált menedéket, 1715 és 1717 között. Itt írta meg emlékiratait és a magyar szabadságharc történetét. Halála után a szíve a rendházba került, az ereklyének a francia polgárháborúban nyoma veszett.

-MTI-

Be the first to comment on "Testvérvárosi együttműködést kötött Oroszlány és a franciaországi Yerres"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*