Bokodi-tó anno… – „Ez idő szerint az országban ez a legnagyobb dombvidéki völgyzárógátas tározó”

/A Bokodi-tó  –  Forrás: Wikipedia, Fotó: Thaler Tamás/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1960-as évekből olvashat egy cikket:

A Bokodi hűtőtó tározó.

Az Által-ér völgyében annak 32+779 km szelvényében épült meg ez évben az Oroszlányi Erőmű beruházásában a Bokodi tározó zárótöltése.

Ez idő szerint az országban ez a legnagyobb dombvidéki völgyzárógátas tározó. A völgy itt széles kiterjedésű, lapos, kisesésű, alkalmas, bár hosszú töltést igényel. Létesítése helyhez kötött volt az oroszlányi szénmedence elhelyezkedése miatt települt erőmű befolyásolásában.

Az altalaj vízáteresztő homok és kavicsos homok, mely alatt átlag 8 m mélységben (max. 20,0 m) homokköves, márgás, agyagos, iszapos homokból álló, vízzárónak tekinthető fekű helyezkedik el. A völgyoldalak mentén a talajvízSzin a duzzasiztósi szintnél magasabban van .

A tározó az Erőmű hűtővízszükségletét hivatott biztosítani. Ezenkívül az Oroszlányi Erőmű víztermelő kútjainak vízdúsítását is szolgálja. A tározónak 36 1/s vízmennyiséget az alsó vízhasználóknak tovább kell engedni. Az Erőmű vízigénye 200 1/s. Az Által-ér sokévi középvízhozama az elzárás szelvényében, ahol F=118 km2.

A tározó éves jellegű. 80%-os biztonsággal 250 1/s vízmennyiséget biztosít. Állandóan kiadható legkisebb vízsugár 128—158 1/s.

Zárógát földből készül. A vízzárást a gát alatt fúrt vasbeton szádfallal (Benotó cölöp), a gáttestben vasbeton membránlemez biztosítja. A gát vízfelöli oldala burkolt. A gát fenékkiürítője 60 mVs vízmennyiség átbocsátására, a kőből épített túlfolyó 75 m’/s vízmennyiség, tehát 200 éves gyakoriságú árvíz átbocsátására képes.

Az ü. v. 171,50 m Orsz. a max vízszint 172,50 m Orsz., amihez 5.25 millió m5 tározótérfogat tartozik. A számított vízmennyiségnél több érkezik a tározóba, mivel a Pusztavámi bányavizeket is a patak kapja. A hűtőtó feliszaposodását lassítja a Bokodi öregtó. mely most az új tározó előülepítője…”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Észak-Dunántúl Vízgazdálkodási Keretterve I. kötet (Országos Vízgazdálkodási Keretterv 1., 1965)  / XII. fejezet. Víztározás és annak többcélú hasznosítása

Be the first to comment on "Bokodi-tó anno… – „Ez idő szerint az országban ez a legnagyobb dombvidéki völgyzárógátas tározó”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*