“Gázbetongyár épül Oroszlányban”

/A kép illusztráció! – Az ÉM. Betonelemgyártó Vállalat Komárom megyei Vasbetonelem Gyára, 1960. – Forrás: Fortepan.hu/Almássy László adományozó/

Talán érdekes lehet, mit írtak a sajtóban, tanulmányokban, visszaemlékezésekben, a 20. században Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1980-as évekből olvashat egy cikket:

Gázbetongyár épül Oroszlányban

Kedvező eredményekkel rult az Oroszlányban létesítendő gázbetongyár várható piaci lehetőségeinek vizsgálata. A gyár építésére és üzemeltetésére hét ipari vállalat által alakított gazdasági társulás ugyanis azzal bízta meg előzetesen az Építésgazdasági és Szervezési Intézetet: tárja fel, hogy kifizető lesz-e az Oroszlányi erőmelléktermékéből, a pernyéből falazóblokkot előállítani.

A felkért szakemberek egyöntetű igennel válaszoltak. Megítélésük szerint még a tervbe vett mennyiségnél évi 240 ezer köbméternél is többet el tudnak majd adni a dunántúli megyékben. így végérvényesen eldőlt: Oroszlányban megépül hazánk harmadik gázbeton gyára.

Az elképzelések szerint a gázbetongyár építését 1987- ben kezdik el, s az első falazóblokkok két évvel később kerülnek piacra. A gazdasági társulás tagjai azzal a tervvel is foglalkoznak, hogy a későbbiekben úgynevezett vasalt termékeket is készítenek a gyárban. A vasalás ugyanis növeli a termékek szilárdságát, s így jó minőségű, és a hagyományos vasbetonnál olcsóbb tető-, födém- és falelem állítható elő…”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu / Tolna Megyei Népújság, 1986. június (36. évfolyam, 128-152. szám) / 1986-06-04 / 130. szám

Kiemelések tőlem – a szerk.

 

Be the first to comment on "“Gázbetongyár épül Oroszlányban”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*