„Bemutatjuk az Oroszlányi Bányász Múzeumot” – 2002-ben

/A képen: Az Oroszlányi Bányászati Múzeum 2002-ben – Forrás: Library.hungaricana.hu/Márton Erzsébet (szerk.): Múzeumi Hírlevél, 2002/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… – Oroszlányról és környékéről.

Alább a 2000-es évekből olvashat egy írást – két részben:

Múzeumi séták

Bemutatjuk az Oroszlányi Bányász Múzeumot

2001. december 7-én új Bányászati Múzeumot avattak, a Vértesi Erőmű Rt. Bányászati igazgatóság volt XX-as akna üzemi területén és létesítményeiben.

Az eredeti Oroszlányi Bányász Múzeumot az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Oroszlányi Szervezete kezdeményezésére az Oroszlányi Szénbányák Vállalat építette. Az üzem szénvagyon-kimerülés miatt akkor állt le. A 7000 m2-es üzemudvaron és hat eredeti üzemi épületben eredeti gépeket, berendezéseket meghagyva – kialakított múzeum emléket állított az oroszlányi szénbányászatnak (amely méltán tett szert országos és nemzetközi hírnévre) és az itt dolgozó bányászoknak.

Az évek múlásával az építmények állapota leromlott. A kiállítási anyag gyarapodása miatt a hely csakhamar szűknek bizonyult.

A terület és a létesítmények a Vértesi Erőmű Rt. tulajdonában vannak. Ezért a Vért és a Bányászati Igazgatóság vezetői a múzeum felújítása és bővítése helyett a 2000-ben leállt XX-as akna területén és üzemi létesítményeiben kialakítandó új múzeumról döntöttek.

Az új múzeum területe a réginek háromszorosa. Ezzel a lényegesen megszaporodott és kibővített kiállítási anyaggal lehetőség nyílott az oroszlányi szénbányászat, az ittlévő szakmai kultúra minél alaposabb bemutatására, ismertetésére.

Múzeumunkat három nagy blokkra osztottuk, üzemi építményekben, a külszíni skanzenben és a föld alatti kis bányában bemutatásra kerülő kiállításra….”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Márton Erzsébet (szerk.): Múzeumi Hírlevél, 2002 (23. évfolyam, 1-11. szám)  / 2002-09-01 / 9. szám

FOLYTATJUK!

Be the first to comment on "„Bemutatjuk az Oroszlányi Bányász Múzeumot” – 2002-ben"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*