Szépen helytálltak a Bokodi Teremkerékpár Egyesület fiataljai az EB-n

/A fotón első sor balról jobbra: Pőhr Anita, Sárközi Anna, Beck Zsombor, Marosi Áron -Második sor balról jobbra: Sugta Julianna (segítő), Schön Martin edző, Balogh Vivien (segítő)/

A Bokodi Teremkerékpár Egyesület versenyzői, Pőhr Anita, (Dad) Sárközi Anna, (Dad), Beck Zsombor (Tatabánya) és Marosi Áron (Környe) képviselték Schön Martin edző vezetésével művészi teremkerékpár szakágban hazánkat Svájcban, a Junior Teremkerékpár Európa Bajnokságon. Bár a fiatal versenyzők érmet nem szereztek, edzőjük úgy véli, hogy szépen helytálltak, és bennük a lehetőség, hogy később dobogóra álljanak kontinensviadalon.

Hivatalosan a 14-18 év közöttiek versengtek Svájcban, de a pandémia hazánkban is megnehezítette az edzéseket, emiatt hiányos ez a korosztály, így Anita és Anna 13, Zsombor 11, Áron pedig 15 esztendősen igyekezett helytállni a juniorok között.

Már a kvalifikáció sem a megszokottak szerint zajlott, hiszen a májusra tervezett EB elmaradt, ám hamarosan eldőlt, hogy augusztus végén megrendezik, így a teremkerékpár szakágnak az aspiránsok száma miatt gyors megoldást kellett találnia. Így rendeztek végül Kisvárdán egy kétfordulós versenyt, valamint egyet Szlovákiában, hogy a három versenyeredmény eldöntse, kik utazhatnak az EB-re.

Lány párosban és a fiúknak egyéniben nem akadt ellenfél, lány egyéniben viszont meg kellett harcolni Annának és Anitának másik három kerékpárossal, és sikerrel vették az akadályt.

Látszólag Zsombor és Áron „egyenes úton” menetelhetett Svájcig, edzőjük a versenyek előtt összeállította a hibázási lehetőségek listáját, amit a fiúk ismeretlenül aláírtak, elfogadtak. Később kiderült, hogy a lepecsételt boríték üres papírt rejtett, az edző célja a motiváció volt.

Láttam, hogy szorgalmasak, céltudatosak, ezért nem írtam semmit, hiszen tudtam, lehet, hogy Kisvárdán még hibáznak, de az EB-re már vállalható lesz a gyakorlatuk. És ez be is igazolódott. Nagy dilemma volt, hiszen a nyár elejétől mondtam, hogy 50 pont alatt nem szabad elindulni Európa Bajnokságon, de megelőlegeztem nekik a bizalmat, hogy jók lesznek – idézte fel a világbajnoki negyedik helyezett Schön Martin.

A fiatalok végül beváltották az edző reményeit, s igaz, dobogós helyezést nem sikerült elérniük, az összeállított gyakorlatsorokat szépen, a maguk és Martin elvárásai szerint teljesítették: Anna az induló 60 pontjából csupán 5.5-öt veszített, ezzel a 12. helyen végzett. Marosi Áron 57 pontjából 8.51-et vontak le, ami a 8. helyhez volt elegendő, Anita gyakorlatsora 60.10-ről indult és 51.1-el a 13. helyen zárt, Zsombor 9.53-as hibával, 40.57 ponttal a kilencedik helyen végzett, míg a lány páros 13.05 hibával, 36.45-ös végeredménnyel a negyedik helyen.

(Az összeállított gyakorlatsor elemeinek nehézsége adja az induló pontszámot, hiba esetén büntetőpontot vonnak le, így születik meg a végeredmény. 25-30 elemnek kell beleférnie 5 percbe, s minél nehezebbek, annál magasabb értéket képviselnek. Ebből adódik, hogy például az EB győztes, 18 esztendős német Jana Pfann 197.5 pontról indult, végül 177.07-el állhatott a dobogó legmagasabb fokára.)

Párosban a gyakorlatsor feléig szinkronban kerekeznek a versenyzők, utána közösen egy kerékpáron, és Anna, Anita hibapontjaiból kiderült, hogy a közös kerékpározás sokkal jobban megy nekik, mint a szinkron, azon 11 pontot veszítettek. Martin úgy véli, ha a jelenlegi EB mezőnyt vesszük figyelembe, akkor párosban bennük az érem lehetősége, de természetesen mindenkinél az a cél, hogy egyéniben állhasson dobogóra.

A gyerekek pedig meg is tesznek mindent a sikerért, nyáron heti öt alkalommal edzettek napi két órát, versenyszezonon kívül hetente kétszer. Idén még várnak rájuk megmérettetések, hiszen ősszel pótolják az elmaradt hazai és külföldi versenyeket: utaznak Németországba, Szlovákiába, Kisvárdára az egyesület színeiben, és október 9-én, Bokodon, hazai közönség előtt is színre lépnek majd – tájékoztatott bennünket Salamon Gyöngyi.

Be the first to comment on "Szépen helytálltak a Bokodi Teremkerékpár Egyesület fiataljai az EB-n"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*