Ismeri Oroszlány környékét? – A kőkorszak óta lakott település: Kecskéd

(Kecskéd – fotó: wikipedia – Civertan)

Ismerjük-e közvetlen környezetünket? Bizony, sokan kevéssé. Folytatjuk utunkat Oroszlány környékén, hisz sok érdekességet láthatunk itt is.

Fekvése

Kecskéd a Vértes lejtőinek és a Bársonyos dombvidék találkozásánál fekvő település, Komárom-Esztergom megyében.

A szomszédos Környe 4, Kömlőd 6, Tatabánya 11, míg Tata 17 km távolságra található a falutól.

Vonattal megközelíthető a Tatabánya–Oroszlány-vasútvonalon (Kecskéd-alsó vmh.) (Korábban a Tatabánya–Pápa-vasútvonalon is volt a falunak megállója, de 2007. március 4. óta itt nincs személyforgalom).

Kecskéd közelében fekszik egy kisgépes repülőtér (ICAO-kód: LHKD), amely jelenlegi üzembentartója a Tatabányai Oldtimer Aero Club.

A repülőtéren vitorlázó-, motoros,- és sárkányrepülő tevékenység zajlik.

Története

Kecskéd és környéke a kőkorszak óta tartó folyamatos lakottságáról az itt feltárt régészeti leletek sokasága tanúskodik: kőkorszaki, kora és késő bronzkori, római kori leletek kerültek itt elő a földből.

Itt, és a szomszédos Környén keresztül húzódott egy ókor-i római erődvonal, és valahol Kecskéd és Környe közelében állt a Quirinium nevű római erőd (vár).

A település nevére középkori adat nem maradt, illetve Dad és Ondód (Pusztavám) között említik a korabeli adatok Csetke (Csetkéd) települést, melynek nevét az 1238-as oklevelek Chetke néven írták.

Csetke (Csetkéd) A Csák nemzetség alapította Vérteskeresztúr-i (Vértesszentkereszt) monostor birtoka volt.

(a Római Katolikus templom – fotó:kecsked.hu)

1326-ban a Csák nemzetségbeli István fiai Péter és István cserébe átadták Károly Róbert királynak. E Csetke települést Dad és Ondód között sorolták fel. Ma Dad mellett Kecskéd falut találjuk, így lehet, hogy nevét népetimológiai torzulás hozta létre Csetkéd-ből.

A települést a királyi pásztorok lakóhelyeként említik, a gesztesi vár tartozékaként tartják számon.

1379-ben Zsigmond király birtoka a terület.

A török idõkben a környezõ településekhez hasonlóan hosszú ideig elhagyott puszta volt, mindaddig, amíg az Esterházyak birtokába került.

A községet és a környező településeket az Esterházy család vásárolta meg. Kecskédet gróf Esterházy József telepítette be német telepesekkel.

A korabeli (1700-as évek) feljegyzések a környék több mint tízezer kiváló gyümölcsfájáról és híres juhtenyészetéről írnak.

Nevezetességei

(ebben az épületben volt az alábbi telefonközpont – fotó:zsakfalu.blog.hu)

1990-ben Kecskéden helyezték forgalomba – az országban másodikként – a BHG által fejlesztett, ER256 típusjelû, tároltprogram-vezérlésű telefonközpontot.
A központ teljes kapacitása 400 előfizető volt.
Római katolikus temploma1764-ben épült fel a környék híres építészének, Fellner Jakabnak tervei szerint, tornyában három harang található.

 

Forrás:wikipedia

Be the first to comment on "Ismeri Oroszlány környékét? – A kőkorszak óta lakott település: Kecskéd"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*