A Majki műemlékegyüttes krónikája – A kolostor alapítása és története

(fotó forrása:majkikolostor.hu)

Legnagyobb történeti kincsünkkel már többször foglalkoztunk: korábban felújítása kapcsán, de mutattunk róla régi képeket is, aztán a szerzetesek napja alkalmából, stb… Most egy minisorozat keretében a műemlékegyüttes történetébe merülünk be egy kicsit:

A kolostor története

Az Árpád-korban a Vértes vidéke a Csákok hatalmi övezetéhez tartozott. Várak egész sora épült (Csákvár, Gesztes, Vitány). 1281-ben említik Majkon a premontreiek kolostorát. Buda török kézre kerülése (1541) után a török veszély miatt a szerzetesek elmenekültek, a kolostor épületei romba dőltek.

A 17. században többször változtak a terület birtokosai. 1627-ben vétel útján került az 1200 hold területű uradalom a gróf Eszterházyak kezébe.

Az elnéptelenedett vidékre szlovák és német telepeseket hozott gr. Eszterházy József, s ide hívta a kamalduli szerzeteseket is.

Ez a már akkor hét évszázados múlttal rendelkező, itáliai eredetű szerzetesrend a 17. század végén jelent meg Magyarországon.

Fogadalmaik között különlegesnek számított a „némaság”. Beszélniük (a perjel engedélyével) évente két alkalommal volt szabad, 3-3 napig. Napjaikat elmélkedéssel, meg kertjeik művelésével, a műhelyekben való munkálkodással töltötték. Külön-külön cellákban laktak.

Az alapítás

A Bécs melletti kahlenbergi kamalduli remeteségnek élén magyar ember állt 1731-ben: Radossányi László. Kéry Ádám Somló várát, egy hozzá tartozó birtokot meg pénzt ajánlott, hogy ott építsék föl rendházukat.

Az adomány azonban a vállalkozáshoz nem volt elegendő. Gróf Eszterházy ajánlata: Majkpuszta az ottani rommal, Oroszlánkő és Gesztes várának kőanyaga, további építőanyagok és munkások – együttesen jobb ajánlatnak tűnt, ezért Radossányi ezt fogadta el (1733).

Az itáliai anyakolostor mintájára épült föl a remetetelep, Franz Anton Pilgram bécsi építész tervei szerint. Ő vezette a munkálatokat 1734-1761 között.

Halála után Eszterházy jeles építésze,  Fellner Jakab is dolgozott a munkálatok befejező szakaszában.

A templom építése 1770-ben fejeződött be (többszöri leállás után). 1771-re elkészült minden épület.

Sajtófotó: Forster Központ, Batár Zsolt – majk.hu

Be the first to comment on "A Majki műemlékegyüttes krónikája – A kolostor alapítása és története"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*