Oroszlány környéki ízek, ételek: Bokodi pincepörkölt

(fotó:provertes.hu)

Korábban több vértesi ételt ajánlottunk már figyelmükbe, közte olyant is, amelyik vértesi település nevét viseli. Most is ilyen következik:

Annyit előrebocsátunk, nem egy fogyókúrás – ám ízletes –  ételről van szó a Vértesi Natúrpark gyűjtéséből:
Hozzávalók:
1 kg sertéscsülök,
1,5 kg sertéslapocka,
3 kg burgonya,
4 fej vöröshagyma
és 1 kisebb fej fokhagyma apróra vágva,
4-5 szem paradicsom, és paprika,
zsiradék,
alapfűszerek (só, bors, paprika, kömény, babérlevél),
2 dl vörösbor
Elkészítés:
Az előmelegített bográcsban a hagymát a zsiradékon megfuttatjuk. A paprikát, paradicsomot, fokhagymát és a fűszereket ízlés szerint beletesszük, majd a kockára vágott húst is beledobjuk a bográcsba.
Kicsit később sózzuk meg. Gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik, majd felöntjük egy kis vízzel és lassú tűznél, néha egy kevés vizet aláöntve puhára főzzük.
Figyeljünk, hogy sok lé ne legyen alatta.
Amikor már majdnem kész, a meghámozott, kisebb-nagyobb cikkekre vágott burgonyát is beledobáljuk és együtt megpuhítjuk, hogy a kisebb darabok jól szétfőjenek (ettől lesz jó sűrű a szaftja) mire a nagyobbak megpuhulnak.
Ha kell, még utána ízesítünk egy kicsit. Ha kész, levesszük a tűzről, és beleöntjük a vörösbort, jól elkeverjük, majd 5 perc után tálalhatjuk.
forrás:provertes.hu

Be the first to comment on "Oroszlány környéki ízek, ételek: Bokodi pincepörkölt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*