Aktív és ökoturisztikai attrakciók fejlesztése az Oroszlányi Bányászati Múzeumban

A Létesítményeket Üzemeltető Nonprofit Kft. az alábbiakról tájékoztatott bennünket a Bányászati Múzeum fejlesztéseivel kapcsolatban:

Létesítményeket Üzemeltető Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz TOP_Plusz-1.1.3-21 kódszámú, „Helyi és térségi  turizmusfejlesztés” című felhívására benyújtott pályázata 80,85 M Ft európai uniós forrásból származó,  vissza nem térítendő támogatást nyert el, amelynek köszönhetően hamarosan megvalósul az  Oroszlányi Bányászati Múzeum aktív és ökoturisztikai attrakcióinak fejlesztése.

Kedvezményezett Létesítményeket Üzemeltető Nonprofit Kft. a TOP_PLUSZ-1.1.3-21-KO1-2022 00008 azonosítószámú projektre megítélt támogatásból az egykori Majki XX. akna területén működő  Oroszlányi Bányászati Múzeum (hrsz 080) egyedi szolgáltatás-elemeihez újabb, kiegészítő, a  bemutatóhely területén és közvetlen környékén a tartózkodási idő meghosszabbítását célzó  fejlesztések kapcsolását, valamint az ehhez szükséges eszközök beszerzését tervezi.

A Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló projekt elemei a következők:

-a Múzeum területén belül megtalálható 600 mm nyomtávú bányavonat kisvasúti pályájának bővítése;

-egy kerékpáros szerviz pont, kerékpáros mosó és pihenő, valamint e-bike töltő kialakítása;

-mezítlábas park létrehozása;

-négy, eltérő hosszúságú és vonalvezetésű futó/gyalogos útvonal kijelölése;

-a Majki XX/A aknánál is használt, eredeti bányabéli „népes” vagon felújítása és egy átalakított, üzemképes  „nyitott” személyszállító vagon beszerzése;

-Kaland pince – a bányában előfordult veszélyhelyzetre, üzemzavarra épülő játék – létrehozása;

-Sétáló Arborétum kialakítása a Múzeum területén belül a természetes növényvilág bemutatásával.

A fejlesztés célja, hogy a megye és ezen belül Oroszlány- Majkpuszta természeti és kulturális örökségére építve olyan beruházás valósuljon meg, mely a meglévő attrakciók, turisztikai célpontok szolgáltatásait bővíti, fejleszti, új szolgáltatásokat hoz létre, elősegítve ezzel Oroszlány, a járás, a megye fejlődését, megismerhetőségét, hozzájárulva a térség gazdasági teljesítményéhez.

Cél a térség turisztikai, aktív szabadidő eltöltési lehetőségeinek bővítése, valamint a helyi adottságokra épülő turizmus fejlesztésével a turisztikai kínálat minőségének javításával és a turisztikai célú költés növekedésén keresztül a helyi gazdaság élénkítése.

A beruházás várható befejezési dátuma 2025. december 31.

A projektről bővebb információt a www.banyaszatimuzeum.hu oldalon olvashatnak.

Be the first to comment on "Aktív és ökoturisztikai attrakciók fejlesztése az Oroszlányi Bányászati Múzeumban"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*