Page not found (404)

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Popular Articles

Oroszlányi Hunyadi: dicséret a világversenyen való eredményért

/A kép forrása:commons.wikimedia – Fotó:Globetrotter19/

Minden fiatal rendkívüli tehetségnek számít a programozás, robotika területén, aki ringbe szállt a World Robot Olympiad (WRO) világversenyen, a jövőben valószínűleg közülük kerülnek ki a legjobb mérnökök és informatikusok –

hangsúlyozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára csütörtökön, a WRO magyar résztvevőit köszöntő beszédében.

Hozzátette: ez nemcsak saját karrierjük szempontjából fontos, hanem az egész ország jövője miatt. Ahhoz ugyanis, hogy Magyarország fenntarthassa az elmúlt kilenc évben elért eredményeket, versenyképességét erősítse és 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa közé tartozzon, az átgondolt és ésszerű gazdaságpolitika mellett jó szakemberekre van szükség.

A kormány ezért tesz meg mindent annak érdekében, hogy a fiatalok megfelelő tudást, szaktudást szerezhessenek, válasszanak bármilyen pályát maguknak – mondta az államtitkár.

Hangsúlyozta: a magyar fiatalok kiemelkedően jól szerepeltek a WRO robotépítési és programozási világverseny hétvégén, Győrben lezajlott döntőjén, amelyet most rendeztek meg először Európában. A versenyre 74 országból 2700 vendég érkezett.

Az államtitkár gratulált az iskolák  jó eredményeihez, és kiemelte az oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskolát, a budapesti Homoktövis Általános Iskolát, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumot és Általános Iskolát, valamint a szombathelyi Nyitra Utcai Általános Iskoláért Alapítvány CROM Robotika Klubját a kiváló teljesítményért.

Kiemelte a Fazekas Mihály Gimnázium és a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem csapatát, amelyek ötödik helyezéseikkel kiemelkedtek a mezőnyből. A tárca a két legjobb csapatnak 500-500 ezer forint keretösszeget biztosít a jövőbeni versenyekre való felkészülésre és eszközeik fejlesztésére – mondta.

Schanda Tamás kitért arra is, hogy a WRO magyarországi világdöntője jó lehetőség volt arra is, hogy a magyar fiatalok bemutathassák országukat a részt vevő 73 ország csapatainak, ezért is támogatta az ITM a verseny megrendezését több mint 3 milliárd forinttal.

A XXI. század nyertesei azok a nemzetgazdaságok lehetnek, amelyekben megfelelő szintű a digitalizáció. Amellett, hogy Magyarországot ebben a versenyben az élmezőnybe szeretnék juttatni, arra is rá szeretnének mutatni, hogy a 4. ipari forradalomnak mindenki a nyertese lehet, és hogy a fair play, az egészséges versengés csak emeli a teljesítmény színvonalát. Ezért döntöttek úgy, hogy Magyarország a jövő évi világverseny döntőjére felajánlja támogatását egy olyan országnak, amely anyagi okok miatt nem tud részt venni a megméretésen – mondta az államtitkár.

Füleki Judit főszervező, az Edutus Egyetem marketing vezetője elmondta, hogy a győri világdöntőn 8-25 éves fiatalok versengtek négy kategóriában és hat korosztályban. Győr a rendezvény három napja alatt 12 ezer látogatót fogadott. Az Edutus 2014 óta rendezi a WRO-t Magyarországon, azóta egyre több csapat vesz részt a versenyen, idén regionális elődöntőket is szerveztek. Mint bejelentette, már regisztrálni lehet a következő évi versenyre, a téma 2020-ban a klímaváltozás, a világdöntő Kanadában lesz. A 17-25 korosztály számára az advanced robotics challenge kategóriát a nemzetközi szervezet jövőre rendezi meg utoljára, elképzelhető, hogy Magyarországon folytatni fogják – mondta.

Szögi Zoltán, a WRO nemzetközi szervezet tanácsadó testületének tagja egyebek mellett beszámolt arról, hogy a testület értekezletén mindenki úgy vélekedett, hogy Magyarország mind a programok, mind a szervezés és a lebonyolítás terén magasra tette a lécet a 2020. november 13-15-én, Montrealban rendezendő világdöntő előtt. A 2021-es világdöntőt Németországban, Dortmundban rendezik meg – jelentette be.

-MTI-

Egyelőre ennyi információnk van – a szerk.

A versenyről itt is olvashatnak

Tovább





Random Articles

Fejlesztik a közvilágítást

/A kép illusztráció!/

A közvilágítás fejlesztés I üteme, ami lényegében 110 darab, korábban üzemen kívül helyezett lámpatest cseréjét jelenti, a tervek szerint május-június hónapban zajlik majd.

Jelenleg az új lámpatestek beszerzése van folyamatban.

A fejlesztés keretében döntően a tömbházas beépítésű területeken lesznek LED-es fényforrásra cserélve az üzemen kívül helyezett lámpatestek.

Így a város nagy részét érinteni fogja a hamarosan kezdődő lámpatestek cseréje, leginkább a Tópart utca, Takács Imre utca, Népekbarátsága utca, Bánki Donát utca, Rákóczi Ferenc út, Dózsa György utca, Havasi Márton utca, Fürst Sándor utca, Alkotmány út, Gönczi Ferenc utca, Táncsics Mihály út, Petőfi Sándor utca egyes szakaszait.

A tavaszra tervezett 110 lámpatest cseréjét a város saját forrásból finanszírozza.

 

Forrás: oroszlany.hu

Tovább