Szobrot avattak Majkon

„A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult és a közelmúltban átadott Majki Kamalduli Remeteség területén került ünnepélyes felavatásra a Majkpusztán született magyar arisztokrata politikus, egykori császári és királyi kamarás, miniszterelnök, gróf Esterházy Móric életnagyságú szobra.

Dr. Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastély és Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta: „Esterházy Móric politikai pályája napjainkban is a figyelem fókuszára méltó. Különböző tettei, sokrétű tevékenysége, illetve az általa kifejlesztett gazdasági modellek a mai kor emberének is egy olyan víziót tud felvázolni, amely a társadalom minden rétegét fejleszti.

A szobor Varga Éva alkotása, mely méltóan reprezentálja a gróf szellemiségét egykori kastélyának parkjában.”

„Esterházy Móric nehéz időkben, 105 évvel ezelőtt, 1917-ben volt Magyarország miniszterelnöke.

Most szobor formájában hazatért, oda ahol született és ahonnan indult az élete” – tette hozzá Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője.

Lazók Zoltán polgármester kifejtette: „Oroszlány és az Esterházyak igen sok ponton kapcsolódnak egymáshoz. A betelepítő Esterházy Antal volt, aki a saját birtokairól hozott ide önkéntes telepeseket a török dúlás után.

Őt követte Esterházy József, aki az egész területet a kamalduliaknak ajándékozta. Itt épült fel a kastély, és itt született az egykori miniszterelnök. Majk Oroszlány része, gróf Esterházy Móric pedig Oroszlány leghíresebb embere.””

 

Forrás: oroszlany.hu

Be the first to comment on "Szobrot avattak Majkon"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*